България не е вече страна, която се нуждае от подкрепа, а страна-партньор

406
България не е вече страна, която се нуждае от подкрепа, а страна-партньор

В рамките на официалната визита на българската делегация в САЩ министър Румен Петков се срещна със зам.-помощник държавния секретар Томас Свейх и Елизабет Вървил от офиса по правоохрана и наркотици към Държавния департамент, както и с Дел Дейли, който е координатор по контратероризма към Държавния департамент. Румен Петков е разговарял и с Дейвид Джонсън, помощник на Държавния секретар, информират от МВР.

Основна тема на разговора е била ролята на България в борбата срещу разпространението на наркотици. Коментиран е и наскоро излезлият доклад на Държавния департамент. "Американските партньори са много удовлетворени, че нашата оценка за доклада е, че той е много обективен, аналитичен и дава възможност за сравнение в динамиката на процесите с миналата година", заяви Румен Петков. Той е възложил да се направи анализ от 2003 г. насам, на базата на който още веднъж ще се идентифицират основните проблеми. В Държавния департамент позитивно оценяват борбата с трафика на наркотици.

През изминалата година България е заловила 1100 кг хероин. Много сериозно е била обсъдена спецификата на региона и миграционния натиск от рискови държави. Само за миналата година на българската граница са задържани 36 афганистанци, 460 граждани от Ирак, 119 от Палестина, 71 от Турция и 11 от Тунис. На тази база Румен Петков е предложил да се потърси продължаване на взаимодействието и подкрепата за българските правоохранителни органи от гледна точка на материалното и технологичното им обезпечаване, особено в борбата срещу наркотрафика. Общо е мнението, че са необходими комплексни мерки с глобален характер.

В Държавния департамент са оценили позитивно затварянето на безмитните търговски обекти. През миналия понеделник на територията на цялата страна е проведена специализирана полицейска операция , разпоредена от главният секретар на МВР. Акцията е била под надзора на прокуратурата и в нея са участвали и данъчни служители. Операцията е приключила вчера и по първоначална оценка резултатите от операцията по задържане на цигари и алкохол без бандерол са впечатляващи.

На срещата в Държавния департамент е била разгледана и възможността за техническа подкрепа. За България от особен интерес са лабораториите за оценка и идентификация на наркотични вещества.

По-късно Румен Петков разговаря и с Дел Дейли, координатор по контратероризма към Държавния департамент. Партньорството в тази област между България и Съединените щати има комплексен характер. В Държавния департамент високо са оценили изграждането на Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС) от гледна точка на потенциала, с който разполага за анализ и оценка на риска и спецификата на нашия регион. Обсъдени били и възможностите, които ДАНС има за оценката на чужди граждани, които биха имали съпричастност към терористични групи или трафик на наркотици.

Снимка: МВР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg