България не е заплашена от санкции от ЕС в областта на отпадъците

390
България не е заплашена от санкции от ЕС в областта на отпадъците

Към момента България не е заплашена от налагане на санкции във връзка с изпълнението на поетите пред ЕС ангажименти в областта на управлението на отпадъците. Това каза днес министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров на работна среща по въпросите за изграждането на регионалните депа в страната, организирана от МОСВ, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Категоричен съм, че няма да допуснем санкции от ЕС в тази област, защото работим за това към средата на следващата година да имаме действаща система за обезвреждане на отпадъците, която да отговаря на всички изисквания на европейското и националното законодателство, посочи министърът. Той обясни, че на първо място е важно да започне строителството на оставащите за изграждане 21 регионални депа. Там, където те няма да са готови, ще се разчита на действащата в момента система за третиране и обезвреждане на отпадъци, която ще бъде приведена в съответствие с всички екологични критерии.

От предвидените за изграждане 55 регионални депа у нас 27 са построени, 7 се строят. От оставащите 21 депа седем – в Кърджали, Ботевград, Ямбол, Габрово, Кочериново, Костинброд и Плевен, са в напреднал етап на подготовка и строителството им може да започне до края на тази година. Изграждането на други осем – във Варна, Велико Търново, Левски, Бяла, Луковит, Костенец, Стара Загора и Плевен се очаква да започне в началото на следващата година. Като депа с изоставаща подготовка министър Чакъров посочи в Пазарджик, Добрич, Провадия, Видин, Малко Търново и Разлог. Считам, че проблемите не са трудно преодолими и с общите ни усилия и добра организация от общините процедурите могат да бъдат придвижени, каза Джевдет Чакъров.

За изграждането на регионални депа към момента са необходими към 290 млн. лева, сочат предварителните разчети. За други дейности по управление на отпадъците, като закриване и рекултивация на общински сметища, които не отговарят на новите екоизисквания; за почистване на нерегламентирани сметища; изграждане на инсталации за третиране на отпадъци, на претоварни станции и др., трябват още близо 780 млн. лева или общо за всички дейности по привеждане в съответствие на цялата система за третиране и обезвреждане на отпадъци – над 1 млрд. лева.

Най-краткосрочен обаче е ангажиментът за изграждане на оставащите 21 регионални депа, останалите дейности са по-дългосрочни. Затова е планирано 367-те млн. евро, предвидени в Оперативната програма „Околна среда 2007-2013” за дейности по отпадъците, да се използват преференциално за строителството на регионалните депа, обясни министърът.
Той подчерта, че не е без значение с какви пари ще се изграждат те, защото ако са с безвъзмездното финансиране по ОП „Околна среда”, няма да се увеличава такса смет, тъй като няма да се изплащат инвестиционни, а само експлоатационни разходи.

До края на октомври предстои да бъде обявена процедура за набиране на проекти за строителство на депа. Към момента по приключилата процедура за проекти за техническа помощ за разработване на проекти за депа са постъпили проекти от 58 общини. Има недостиг на средства за дейностите в областта на отпадъците, а той може да стане още по-голям, ако проектът за завод за отпадъците на София бъде финансиран по ОП „Околна среда”.

Проектът е включен в индикативния списък на програмата и ние никога не сме отказвали неговото финансиране, но трябва да се разгледа възможността и за построяването му чрез публично-частно партньорство, защото така средствата от оперативната програма ще стигнат за повече дейности, посочи министър Чакъров. Министърът съобщи още, че в момента се прави преглед на екологичното законодателство с цел да бъдат съкратени сроковете за провеждане на процедурите по Оценка за въздействие върху околната среда и за издаване на комплексно разрешително.

Като проблеми, които стоят най-често пред общините при подготовката на строителството на депата, бяха посочени уреждането на собствеността на площадките, която трябва да е изцяло общинска; изборът на площадка – процедура, която е свързана с протести на местно население, обжалване от страна на общини, несъгласни с местоположението; създаването на регионални сдружения на общините във връзка с общата експлоатация на депото; своевременното провеждане на процедурите по ОВОС и издаването на комплексно разрешително.

МОСВ е създало необходимата организация за подготовката на строителството на оставащите за изграждане 21 регионални депа, очакваме още по-голяма активност от всички общини, за да се случи това в максимално кратки срокове, каза в заключение министър Джевдет Чакъров.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg