България не се справя с корупцията и зачитането на човешките права

1141
България не се справя с корупцията и зачитането на човешките права

© Getty Images

Действията на българското правителството за справяне с корупцията и незачитането на човешките права са "недостатъчни".

Предприети са стъпки за разследване на официални лица, обвинени за извършване на нарушения на човешките права и корупция, но има проблем с безнаказаността.
 
Корупцията, неефективността и липсата на отчетност са широко разпространени проблеми, засягащи независимостта и безпристрастността на съдебната система.
 
Общественото доверие в съдебната система остава ниско поради схващането, че магистратите са податливи на политически натиск и раздават правосъдие по различен начин за различни граждани.
 
Това са част от заключенията в новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ относно спазването на човешките права. 
 
Отбелязаните значителни проблеми с човешките права у нас включват: жестоко или унизително отношение от властите към арестувани, мигранти и деца в институции; произволени арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозна корупция в правителството; престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към членове на ромската общност; и престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към ЛГБТ. 

Медийна свобода 
 
Условията в страната продължават да влияят негативно на медийния плурализъм, пише още в доклада. В него се посочват притеснения за независимостта на обществените медии и "недостатъчна редакционна независимост при всички видове медии". Като проблем са отбелязани дела за клевета срещу журналисти, които публикуват статии с обвинения в корупция.

Антисемитска риторика
 
"Антисемитска риторика продължава да се появява редовно в социалните мрежи и под формата на коментари под медийни статии онлайн", посочва докладът. Отбелязва се, че националистически партии, в това число "Възраждане" редовно обвиняват защитници на човешките права в измяна.
 
По отношение на расовите малцинства се изтъква, че дискриминацията може да бъде наказана със "скромна глоба" като законите в тази сфера не се прилагат ефективно.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg