България очаква 5.6 млн. туристи през 2007-ма

510
България очаква 5.6 млн. туристи през 2007-ма

Влизането на България в Европейския съюз е само един елемент от многото положителни неща, които се случват в полето на българския туризъм.

Инвестициите в хотели, ресторанти, къщи и инфраструктура за периода 1997-2007 надхвърлят 16 млрд. евро, като само инвестициите на чуждестранни лица във "втори дом" са за над 3.560 млрд евро, съобщават от Националния борд по туризъм.

За същия период приходите от международен туризъм по данни на БНБ надхвърлят 12.8 млрд.евро, сочи анализът на Института за аАнализи и оценки в туризма.

През 2007 се очаква страната да бъде посетена от 5.6 млн. чужденци, което представлява ръст от 8.2% спрямо миналата година.

От тях 1.620 млн. ще почиват на море и летен планински туризъм, 1.920 ще посетят страната с цел бизнес, 412 000 за посещение на "втори дом" при близки и приятели, 212 000 за зимен търизъм, 190 000 по програми свързани със селски и еко туризъм, 178 000 по балнео туризъм, 220 000 за здравен, религиозен и други видове туризъм, а 880 000 ще бъдат с цел покупки и еднодневни екскурзианти.
Засилва се и местният туризъм.

През 2007 година броят на пътуванията на българските посетители (туристи и екскурзианти по смисъла на дефиницията на Световната Организация по Туризъм), ще достигне 14.9 млн.
Близо 2/3 от тези пътувания ще бъдат с цел бизнес, включително и краткосрочните екскурзии (под 24 часа).

Според института се очаква 3.750 млн. да бъдат туристите по ваканционни програми (посещение при близки и приятели, лято море и планина, зимни ски програми и др.) и 1.230 млн. да бъдат туристите с цел опознавателни, религиозни, културни, еко, здравни, балнео и уелнес програми.

Очаква се и значителен ръст на пътуванията на български туристи и екскурзианти зад граница.
Свободното пътуване в страните от Европейския съюз определено ще засили тези пътувания, особено за младите хора.

Очаква се през 2007 година над 3 350 млн. български туристи и екскурзианти да излязат с цел туризъм извън територията на страната.

Анализът показва, че България ще бъде една от страните с най-ниски ценови нива за организирани туристи.
В началото на 2007 година коефициента REV PAR, показващ средния приход от заета стая, падна на 10.8 евро за хотели категория три звезди по Черноморието.
Това е следствие промяната на Закона за ДДС, който премахна облекченията, давани на туроператори след 1999 година и постави хотелиерите в невъзможност да задържат договорите си с чуждестранни туроператори, ако не намалят допълнително цените.

В същото време през миналата година на пазара излязоха над 35 хил. нови легла, с които броят на предлаганите легла достигна 365 000.

Увеличеното предлагане, което в известни райони на Черноморието надхвърля търсенето, намалява приходът от стая, което може да изиграе лоша шега на инвеститорите и строителните предприемачи.

Засега планинските курорти, които предлагат условия за зимни ски и сноуборд дисциплини, летни планински турове, фестивални програми, конгресен и конферентен туризъм, са по добре позиционирани спрямо различните сегменти на пазара и показват сравнително устойчив REV PAR, който е най-висок за хотели категория три звезди за Банско - 20.6 евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg