България очаква доклада на ЕК

455
България очаква доклада на ЕК

23 юли 2008 г. е датата, на която България очаква доклада на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на страната в областите "Правосъдие" и "Вътрешни работи". Според проектодоклада страната ни ще бъде подложена предимно на критики от Брюксел.

На България няма да бъдат наложени предпазни клаузи, но механизмът на наблюдение от Еврокомисията ще продължи върху съдебната реформа и борбата с престъпността и корупцията. По предварителна информация ЕК отнема акредитациите на Националното звено за финансиране и договаряне към Министерството на финансите и на агенция ФАР към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Документът прави извод, че големите престъпници в България не се разследват, броят на делата за организирана престъпност е малък, а съдебните процедури са бавни. Отчита се недостатъчен кадрови потенциал на Сметната палата, което прави невъзможно провеждането на разследвания на партийното имущество. Контролът по финансирането на политическите партии е проблем, а процентът на партиите, които нарушават правилата, е много голям, се отбелязва в проектодокумента.

Проблемни са области като образование, здравеопазване, обществени поръчки, концесии, приватизация, публично-частни партньорства, замените на земи и гори, купуване на гласове на избори. В проектодоклада се изтъква, че на българските власти не може да се вярва, а между политическата класа, бизнеса и организираната престъпност има видими връзки. На страната се поставя условие да се заеме с прочистване на администрацията.

Препоръчва се Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) да бъде подложена на по-ефективен парламентарен контрол и приемане на закон за изясняване следователските функции на ДАНС, и прекратяване практиката на делегиране на правомощия по разследванията.

Очакването на доклада на ЕК предизвика опозицията в България да поиска нов вот на недоверие към правителството и оставка на президента Георги Първанов заради обвързаността му с разследвани лица. От своя страна, управляващите се надпреварваха да наричат обстановката в страната преди ЕС-доклада "Истерия" и да определят България като изкупителна жертва на ставащото в съюза. Наред с това те не спряха да повтарят надеждите си, че ЕК ще види направеното от правителството през последните седмици и ще го отрази в доклада.

Ден преди обявяване на доклада главният прокурор Борис Велчев обяви създаването на специализирано звено в прокуратурата, което ще се занимава с организираната престъпност.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg