България оформя 1.5% от вредните емисии отделяни в ЕС

2023
България оформя 1.5% от вредните емисии отделяни в ЕС

© Pixabay

България оформя 1.5% от общото количество отделяни емисии въглероден диоксид (CO2) в Европейския съюз.

Това определя на страната ни 12-та позиция в ЕС, която делим съвместно с Португалия, сочат данните на Евростат към края на 2017 година, базирани на нивото отделян въглероден диоксид в резултат на употребата на изкопаеми горива.

Най-висок дял в общото количество отделяни емисии CO2 в ЕС има Германия – цели 23%. След нея се нареждат Великобритания (дял от 11.2%), Италия (10.7%), Франция (10%), Полша (9.8%), Испнания (7.7%), Холандия (5%), Чехия (3%), Белгия (2.3%) и Румъния и Гърция с дял от по 2.1% от общото количество отделяни емисии в резултат на енергийното потребление на база изкопаеми горива.


Най-малък принос към общото ниво на отделян CO2 имат Малта (0.05%), Кипър (0.2%), Латвия (0.2%), Люксембург (0.3%), Словения (0.4%), Литва (0.4%) и Естония (0.6%).

През миналата година емисиите въглероден диоксид в резултат на изгарянето на изкопаеми горива скачат с 1.8% на годишна база в ЕС.

9 от 10 души по света дишат мръсен въздухТова води до смъртта на до 7 млн. души всяка година

България заема трето място по ръст на отделяните емисии CO2 (+8.3%), като в челната тройка попадат Малта (+12.8%) и Естония (+11.3%).

Така при страните с един от най-малкия принос за вредните CO2 емисии в ЕС, се наблюдава най-голяма ръст поради ниската база от която се тръгва.

Емисиите въглероден диоксид са основният генератор на глобалното затопляне.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg