България отчита най-голям ръст на несъстоятелността на фирми

1546
България отчита най-голям ръст на несъстоятелността на фирми

Близо 70 000 са компаниите в региона, обявили несъстоятелност през 2013 г. При всички страни от ЦИЕ с изключение на Унгария, броят на тези фирми се е повишил средно с 9%.

България отчита най-голям ръст на несъстоятелността с 834 компании (39%). Причината за това може да бъде открита в намаленото търсене, трудния достъп до кредити и недостатъчните програми, подкрепящи бизнеса. Тези данни за несъстоятелността в региона на Централна и източна Европа бяха представени днес на среща на Кофас, в която взе участие и Председателят на БТПП г-н Цветан Симеонов.

След пика на несъстоятелностите през 2013 година за първото тримесечие на тази година за България наблюдаваме спад в размер на 27%, но само в правните производства по несъстоятелност. Въпреки това случаите на неплащане и особено на забавяне на плащанията нарастват, което има потенциал да създаде трудности пред бизнеса в страната ни, ако не се прилагат систематични решения и мерки по управление на риска”, обяви Милена Виденова, управител на Кофас за България.

"Съществуват и редица несъвършенства от правна гледна точка в сферата на несъстоятелността в страната ни. Необходимо е да се работи за намаляване на субективния елемент в оценката на несъстоятелността и съкращаване на сроковете. Трябва и да се прави разлика между тези, които съзнателно водят дадена фирма към фалит и тези, които са притиснати от обстоятелствата и си струва да им се даде допълнителна възможност“, обърна внимание по време на срещата председателят на БТПП Цветан Симеонов.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

?
# 0
20:05 | 15 May 2014
Значи ни обясняват как личния фалит бил "лошо нещо". Тоест гражданинът дължи до гроб, а фирмаджията чисти фирмени дългове с фалити на фирмите си. Как така е позволен фирмения фалит, и последица-зануляване на дълг, а за гражданския фалит -намират се умници как ни обясняват,че хората не трябвало да фалират и зануляват така дългове? За фирмите може, за хората не може?! Ако фирма дължи на гражданин-фирмата фалира и не плаща, а ако гражданин дължи на търгвец-гражданинът е длъжник докато е жив, акои да няма пари?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg