България отново отива на съд заради мръсния въздух

3149
България отново отива на съд заради мръсния въздух

© Pixabay.com

Европейската комисия обяви, че ще съди България заради мръсния въздух. Страната ни не е взела мерки за намаляване на дневните стойности на праховите частици.

Според ЕК България не е предприела подходящи мерки, с които да се гарантира, че периодът на превишаванията е възможно най-кратък.

Искът се предявява на базата на предишно решение на Съда от 2017 г. и е възможно да доведе до финансови санкции както за времето, изминало след първото решение, така и за времето от второто решение до осигуряване на цялостното му изпълнение.


Постигнатите към момента резултати са определени от ЕК като незадоволителни, тъй като страната ни все още не е започнала реално да прилага мерки по места, чрез които да осигури спазването на пределно допустимите стойности на прахови частици. От наша страна е докладвано, че повечето мерки са едва в подготвителна фаза или предстоят да влязат в действие чак през 2024 г.

От ЕК отбелязват, че у нас се наблюдават някои от най-сериозните превишавания за целия Европейски съюз както на годишните, така и на дневните допустими стойности. „Особено големи са превишаванията при дневните пределно допустими стойности – те са отбелязани в 90 дни годишно или над 2,5 пъти повече от разрешеното, съгласно директивата.

Междувременно и днес има опасно мръсен въздух в София. Нивата на фините прахови частици са два пъти над нормата, а мярката, която предприе общината е да пусне безплатни буферни паркинги, информира bTV.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg