България първа по ръст на цените на храните в ЕС, втора по обща инфлация
От края на 2006 г., но особено от юли 2007 г., цените на храните в Европейския съюз се повишават доста по-бързо от общата инфлация, констатират от Евростат. Същата тенденция се наблюдава и в Еврозоната.
През април 2008 г. годишното повишение на цените на храните в ЕС достига 7.1% спрямо 3.6% обща инфлация. В Еврозоната тези проценти са съответно 6.2 и 3.3 на сто.
Март и април 2008 г. отчитат най-голямото годишно поскъпване на храните и в ЕС, и в Еврозоната от началото на регистрирането на статистиката от 1996 г. насам. В същото време обаче храните и общата инфлация са нараснали с приблизително една и съща стойност, съответно +31 и +27% в ЕС, и +30 и +27% в Еврозоната.
Годишното повишение на храните варира от 3.2% в Португалия до 25.4% в България. Страната ни е следвана от Латвия с 21.7%, Естония – 18.3% и Литва с 18.1 на сто. Най-ниските нива, освен Португалия, са в Холандия (5.4%), Франция (5.5%), Кипър (5.8%) и Италия (5.9%).
Тежестта на храните във всички стоки, включени в общия индекс на инфлацията (HICP), отразява дела на харчовете за храни в общата консумация на домакинствата. Средното нива за ЕС е 14.6%, като варира от 9.5% във Великобритания до 22.9% в България, 23.2% в Литва и 34.5% в Румъния.
Влиянието на цените на храните върху общата инфлацията зависи както и от тежестта на храните в общия индекс, така и темпа на нарастване. По този начин най-голямо влияние в посока нагоре отново имаме при България с 3.4 процентни пункта, следвана от Литва и Румъния с 1.9 процентни пункта.
Сред девет хранителни групи, три основни в ЕС са месото, хлябът и зърнените храни, както и млякото, сирената и яйцата. Те определят 60% от хранителния компонент. През април, на годишна база, цените при млякото, сирената и яйцата скачат с 14.9%, хлябът и зърнените храни с 10.7% и имаме 4.1% повишение при месото.
Към април, сред страните членки, годишния ръст при месото варира от 0.7% в Португалия до 19.1% в Литва, за хляба и зърнените изделия от 6.3% в Холандия до 38.4% в България, и за млякото, сирената и яйцата от 3.4% в Кипър до 35.4% в Естония.
България е на първо място по поскъпване на олиото и мазнините с 85.8% и при плодовете с 45.7% на годишна база.