България поднови членството си в CEENet и изследователските интернет мрежи на страните от ЦИЕ

397
България поднови членството си в CEENet, Асоциацията на изследователските и образователни интернет мрежи на страните от Централна и Източна Европа, съобщиха от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, след провелата се в Охрид,Македония, 5-та сесия на Генералната асамблея на CEENet, посветена на сигурността в киберпространството.

Членството и координацията от българска страна ще се осъществява от сдружение Българска изследователска и образователна мрежа (БИОМ). България е включена във всички проекти на CEENet, един от които цели създаването на лаборатория по мрежова сигурност.

На срещата в Охрид са договорени проекти с партньори от балканските страни, като например изграждане на адекватна инфраструктура на изследователските и образователни мрежи на страните от Балканския регион. Нашата страна е един от съоснователите на организацията, в която членуват 25 страни.

БИОМ активно участва и в развитието на Мултигигабитовата Паневропейска изследователска и образователна мрежа GEANT2, предоставяща високоскоростна интернет свързаност на университетите и академичните структури от Европа с университетите на САЩ, Япония и др. развити страни.

CEENet започва проект за обучение на национални кадри за внедряване на новата безжична технология за интернет свързаност WiMax. Първия семинар с участие на водещите световни производители на оборудване от САЩ и Китай, CEENet ще организира в края на октомври в Ташкент, на който БИОМ ще изпрати специалисти. През следващите години в България ще бъде изграден регионален център за обучение на специалисти от страните членуващи в CEENet.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...