България погаси предсрочно дълга към Швейцария

415
Днес, 30 октомври 2007 г., бе осъществена операция по предсрочно погасяване на дълга по кредитно споразумение с Конфедерация Швейцария от 24 октомври 2000 г., в размер на 28.6 млн. лева, ведно с дължимите лихви.

Нормативното основание за осъществяване на операцията по предплащането на дълга е регламентирано в § 15, т. 4 от ПЗР на Закона за държавния бюджет на Република България за 2007 г., което дава право на министъра на финансите да изплаща предсрочно задължения по държавния дълг.

Тази операция е втората поред в рамките на годината, след извършената в края на април 2007 г. транзакция по предсрочно погасяване на целия остатъчен размер на дълга на Република България към Международния валутен фонд.

В резултат на извършените предплащания на външен дълг, сумарният ефект на реализираните лихвени икономии за бюджета през 2007 г. възлиза на около 16.0 млн. лева., като успоредно с това при операциите е отчетено нормативно определеното в Закона за държавния бюджет на Република България за 2007 г. изискване за поддържане на минимално ниво на фискалния резерв от 3.6 млрд. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg