България получава допълнително време по ИСПА

841
България получава допълнително време по ИСПА

България получава допълнително време да усвои европейско финансиране по програма ИСПА на стойност 227 млн. евро. Това съобщиха от Дирекция "Регионална политика" на Еврокомисията. Удължават се сроковете за "Дунав мост 2" и за шест от големите екологични проекти.

Срокът за "Дунав мост", който изтича в края на тази година, е удължен с две години и България ще може да използва предвидените за него 70 млн. евро до края на 2012 година. Неотдавна премиерите на България и Румъния направиха съвместен демарш пред Брюксел, за да спасят проекта. Отделно от това решението за удължаване на срокове по ИСПА предвижда и едногодишна отсрочка за усвояване на парите по проектите, одобрени от ЕК през 2004 година.

По този начин шест големи проекта в областта на околната среда ще могат да продължат до края на 2011 година. С най-голямо европейско финансиране сред тях, 44 млн. евро, е т.нар. Воден цикъл на София, който включва предимно водоснабдяване, канализация и събиране и пречистване на води в столицата и околностите й.

Другите проекти с удължени срокове на действие са за сероочистващите инсталации на Пети и Шести блок на ТЕЦ "Марица Изток 2", за които Брюксел отпуска 36 млн. евро, и проектите за интегрирано управление на водите в Сливен, Бургас, Русе и Кюстендил. Общото европейско финансиране за тях е 77 млн. евро.

От ЕК обясниха, че решението за допълнително време по ИСПА засяга не само България, а и други страни и има за цел да им даде още една възможност да развият инфраструктурата и да укрепят икономиката си.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg