България получава доверие на кредит

899
България получава доверие на кредит

Наситено с много срещи бе тридневното официално посещение на министър-председателя Бойко Борисов в германската столица.

Кулминацията на визитата бе обедът, който германският канцлер Ангела Меркел даде в чест на българския гост. Борисов потърси германската подкрепа за присъединяването ни към еврозоната, към АРМ и Шенген. Отговорът на Меркел бе, че България трябва да изпълни критериите, но тя е за честен шанс за нашата страна.

„Когато се говори за България трябва да се говори за България, когато се говори за Гърция, трябва да се говори за Гърция", каза Меркел. Точно това отношение към нашата страна премиерът Борисов определи като едно от най-важните послания от срещата с германския канцлер. Меркел демонстрира още подкрепа за усилията на българското правителство в борбата с престъпността и корупцията и се ангажира с експертна помощ и по-интензивно сътрудничество.

Недоверието в правораздавателната система е едно от нещата, които най-много пречат на германските инвеститори, каза още Меркел. Голяма част от усилията на българската делегация в германската столица бяха насочени именно към спечелването на доверието на местния бизнес.

В състава на делегацията бяха министърът на регионалната развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и министърът на икономиката Трайчо Трайков. Те имаха съответно срещи със своите германски колеги. По време на визитата бе и подписана актуализирана спогодба за избягване на двойното данъчно облагане.

Работната закуска с германски бизнесмени имаше за цел да привлече нови инвестиции и да убеди партньорите ни в усилията на българската правителство за подобряване на бизнесклимата и осигуряване на сигурността на капиталовложенията.

„Истински се надявам, че сега следите нашите стъпки, усилията, които правим", заяви премиерът Бойко Борисов по време на работната закуска Той изтъкна намерението на правителството да „атакува" успешно еврозоната, отбеляза още като предимства за инвестиране у нас - предстоящото влизане в Шенген, постепенното намаляване до 2011 година на ДДС и въведения плосък данък.

Сред заявилите интерес бяха „Тисен груп", ЕОН, „Дойче банк", „Метро", „Берлин Васер интернешънъл" и др. Показан бе интерес към инвестиции във водния сектор, в изграждането на диги на пристанищата в Лом и Видин, в строителството на ж.п. трасетата по транспортните коридори 4 и 9, в реконструкцията на ТЕЦ - овете, в изграждането на електропреносна мрежа и др. През изтеклата година стокооборотът между България и Германия е спаднал с 28 на сто, като се очаква да достигне 3,5 милиарда евро. Това е върнало нивото с цели 5 години назад.

За сравнение през 2009 година стокообменът бе на рекордното ниво от 4,5 милиарда евро. Премиерът Бойко Борисов покани германска бизнес-делегация да посети България до есента на тази година. Визитата ще предхожда официалното посещение на канцлера Ангела Меркел, което е предвидено за 12-13 октомври.

В германската столица Борисов посети и Бундестага, където разговаря с неговия председател Норберт Ламерт и се срещна с шефа на комисията по европейските въпроси Гюнтер Крихбаум. Той уважи и поканата на кмета на Берлин Клаус Воверайт, на когото представи новия софийски кмет Йорданка Фандъкова.

В германската столица премиерът участва в препълнената зала на академията на фондация „Конрад Аденауер" в дискусия посветена на „Европейския път на България". Също при голям интерес премина срещата на Борисов с българите, живеещи в Берлин.

Въпросите, които вълнуваха сънародниците ни бяха от подкрепата за българите в чужбина, през реформата във висшето образование до липсата на тротоари в София и сметките на софийската топлофикация.

България държи на подкрепата на Германия и получи доверие на кредит в Берлин, така накратко може да бъде обобщена тридневната визита премиера Борисов.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg