България последна в ЕС по производителност на труда

1584
България последна в ЕС по производителност на труда

България е на последно място в Европейския съюз по производителност на труда. Това сочи доклад на Еврокомисията за конкурентоспособността на отделните държави - членки, съобщи БНР.

Производителността е приоритет за ЕС и ключов фактор за икономическото му възстановяване, припомни комисарят по индустрията и предприемачеството Антонио Таяни и призова за структурни реформи в тази посока. Производителността на труда у нас е близо 3 пъти по-ниска от средната в Евросъюза и около 7 пъти под тази в Ирландия , която води класацията. Следват я Холандия, Австрия, Финландия и Австрия, а преди нашата страна, в дъното на таблицата, са Латвия, Румъния и Литва.

Данните за производителността на човек, зает в промишленото производство в отделните държави са изчислени на база брутна добавена стойност. В доклада има и преглед на ключови елементи от бизнес средата в 27-те. За България е записано, че е изправена пред сериозни предизвикателства като намаляване на бюрократичните процедури, насърчаване на иновациите, подобряване на енергийната ефективност и развитие на пътна инфраструктура.

За справянето с тези проблеми е особено важно усвояването на еврофондовете, което остава драматично ниско, пише още в документа. Според него, иновативните компании у нас са едва 30 % - значително под средния процент за Евросъюза, като делът им е по-малък само в Литва, Унгария, Полша и Латвия. По друг показател доколко благоприятна за бизнес е регулаторната рамка в отделните държави, България е на средното за ЕС ниво.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg