България представя на Европа модел за обучение в предприемачество

561
България представя на Европа модел за обучение в предприемачество

Моделът за обучение в предприемачество, който прилага Мрежата на българските тренировъчни предприятия, ще бъде представен на годишната конференция на Европейската харта на малките и средни предприятия през юни в Словения. Мрежата е създадена и се ръководи от Центъра на учебно-тренировъчните фирми към Министерството на образованието и науката.

От цяла България само ние сме класирани от Европейската комисия да участваме в конференцията, защото бяхме оценени като най-добра практика за обучение в предприемачество, заяви директорът на центъра Дария Маврудиева на пресконференция по повод Панаира на тренировъчните фирми.

ТФ ФЕСТ 2008 ще се проведе на 14 и 15 март в Международен панаир Пловдив, съобщиха от панаира. На него ще се представят 82 тренировъчни предприятия от България, Македония и Румъния. За 11-ото издание на проявата броят на изложителите се е увеличил с 67% спрямо предишното, а ангажираните експозиционни площи – със 71%. Ще участват 600 ученици и 96 учители от 25 града на страната. Като посетители са се регистрирали 400 ученици и 56 учители.

Интересът към ТФ ФЕСТ е голям, тъй като броят на тренировъчните фирми у нас се е увеличил почти двойно, в сравнение с 2007 г., те вече са 290 и в тях работят над 3500 младежи от средни училища с професионална насоченост. Българската мрежа съществува от 1994 г. и е част от EUROPEAN/PENINTERNATIONAL - Световната мрежа на тренировъчните предприятия. Те дават на младежите реални мениджърски умения за управление на фирма от изготвянето на бизнес плана до анализ на финансовите резултати, поясни Дария Маврудиева.

На ТФ ФЕСТ ще бъдат показани нови форми на професионално обучение и сближаването между образованието и бизнеса, а то е изключително важно, заяви Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който е партньор на центъра в Мрежата на тренировъчните предприятия и съорганизатор на изложението. Панаирът даде качествено нови възможности на този форум на професионалното образование, а то е един от начините да задържим младите хора в България, подчерта Дария Маврудиева.

Дефицитът на работна ръка мотивира бизнеса да се обръща към училищата, за да търси там нови кадри, твърди Ирина Добриянова, главен експерт в центъра. В ТФ ФЕСТ 2008 ще се включат и експерти от отделите „Човешки ресурси” на компании като CEZ-България, „Ал. Нюз-България”, „Коутс-България”, „Хепи бар и грил”, „Практикер”, „Дунапак”, „Рейвън консултинг груп”.

Банки, туристически агенции и предприятия от различни браншове приемат на стажове представители на учебните фирми. За нас практиката е много важна, защото придобиваме опит в реална обстановка. Работодателите вече осъзнават, че да осигуриш старт на един млад човек е много важна мисия, каза Илияна Антонова, ученичка в Националната финансово-стопанска гимназия.

По време на ТФ ФЕСТ 2008 ще стартира електронната трудова борса за ученици, която ще разшири контактите им с работодатели. Тя е изградена по проект на Центъра на учебно-тренировъчните фирми и Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси, получил финансиране от Световната банка. Ще бъде презентиран и проектът за младежко самоуправление в тренировъчните предприятия, а идеите за неговото развитие ще бъдат обсъдени на работна среща на Младежкия форум на бизнес лидерите.

В изложението ще участват кариерните центрове на Аграрен университет - Пловдив, на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, на Земеделския колеж.
В деловата програма е предвидено обучение на учители, които ръководят тренировъчни фирми, като лектори са Стамен Тасев, изпълнителен директор на Българския форум на бизнес лидерите, и Минко Василиевски, собственик и управител на “MW Logistica”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg