България приключи с най-малкия бюджетен дефицит в ЕС

680
България приключи с най-малкия бюджетен дефицит в ЕС

На база на оперативни данни и оценки Бюджет 2009 приключи с дефицит на касова основа в размер на около 498.9 млн. лв. На месечна база бюджетното салдо по консолидирания бюджет за месец декември е балансирано.

Това поставя страната ни в групата на страните-членки с най-нисък бюджетен дефицит за годината в ЕС, което е ясен сигнал, че независимо от неблагоприятната икономическа ситуация, българското правителство следва дисциплинирана и благоразумна фискална политика, съобщиха от Минисреството на финансите.

Неблагоприятните процеси в икономиката поставиха сериозно предизвикателство пред фискалната политика през 2009 г. При това неблагорпиятно развитие на икономическия сценарий през първите седем месеца на миналата година не бяха предприети почти никакви мерки за компенсиране на значителното изоставането в приходите, което доведе до формиране на бюджетен дефицит още в средата на 2009 г., коментират от ведомството.

Новото правителство предприе мерки за стабилизиране на фискалната позиция, чрез приоритизиране и ограничаване на разходите, засилване на финансовата дисциплина и мерки за повишаване на събираемостта на приходите.

Като част от тези мерки бе предприета мащабна реформа в приходните администрации, насочена към засилване на митническия контрол по границите и засилен контрол и проверки с цел пресичане на контрабандния внос в страната и противодействие на схемите за неправомерно възстановяване и/или невнасяне на ДДС, акцизи, мита и други данъци.

При финансирането на бюджетните системи се следваше принципа на приоритетно финансиране на основните социални отговорности на държавата и равнопоставеност между отделните бюджети в условията на ограничения бюджетен ресурс, допълват от МФ.

Предприетите мерки позволиха бюджетната позиция да бъде стабилизирана на месечна основа, като от драстичния дефицит за месец юли в размер на 564.3 млн. лв. се стигна до положително бюджетно салдо за месеците октомври, ноември и декември.

„Беше голяма борба в последните седмици на годината. Но успяхме. Екипът на заместник министър Горанов постигна отличен резултат. Този успех ни окуражава за предстоящите няколко трудни месеца", каза министърът на финансите Симеон Дянков по повод данните.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg