България привлече около 9 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции за 2 години

284
България привлече около 9 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции за 2 години

През последните две години България е привлякла около 9 милиарда долара преки чуждестранни инвестиции. Сумата е малко по-голяма от общия обем на инвестициите в България през последните 15 години.

Това каза изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев пред участниците във втора кръгла маса, посветена на инвестиционния климат в България и отражението на членството в ЕС върху инвестиционния процес в страната.

Сталев съобщи, че съотношението между преките чуждестранни инвестиции и брутния вътрешен продукт през 2006 година по данни на Банка-Австрия е 15,5 на сто, а по данни на БНБ - 16,6 на сто.

По този показател България се нарежда на водещо място сред страните от Централна и Източна Европа.

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров каза, че правителството ще продължи да работи за създаването на максимално стимулираща инвеститорите бизнес, финансова и икономическа среда от гледна точка на данъчно-осигурителната тежест и финансово икономическите условия. Министърът уточни, че в тази сфера оставащите резерви не са толкова големи.

Според него корпоративният данък е на такова равнище, че едва ли има логика повече да се намалява. Правителството ще продължи по посока на реформи в подоходното облагане, осигурителната тежест и подобряване на бизнес климата.

Друга амбиция на правителството е по-доброто регулиране на бизнеса в страната и работа в посока към еднакво третиране на всички бизнес представители в България, както от административната, така и от съдебната система.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg