България с население 6 млн. души, от което 20% пенсионери, през 2020-2025 г.

1481
България с население 6 млн. души, от което 20% пенсионери, през 2020-2025 г.

До 2020-2025 година България ще е с 6 милиона население, от което 20 на сто ще са хора над 65 години, а над 1 милион ще са ромите.

"Представете си какъв икономически растеж от 8 процента с 6 милиона държава може да бъде постигнат?", риторично попита делегатите на общото събрание на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) нейният председател Иво Прокопиев, цитиран от БТА.

Според Прокопиев за решаване на демографския проблем на страната е необходимо да се приложи пакет от мерки, както по задържането на младите хора в България - основно с реформа в образователната система, така и за стабилизиране на пенсионната система, прилагане на ефективни усилия за интеграция на ромите на пазара на труда и внос на работна сила.

Една от препоръките на организацията е да се създаде стабилизационен демографски резерв за времената, когато демографската картина на страната ще се влоши. Става дума за фонд, който да се попълва с приходи от приватизацията чрез продажба на ненужните държавни активи.

Във връзка с необходимостта от социален диалог в страната Прокопиев отбеляза посредническата роля на КРИБ в учителската стачка. За да може правителството да играе център някой трябва да бъде вдясно, а там винаги е бизнесът, каза Прокопиев.

Той съобщи, че организацията е била поканена от правителството във връзка с учителската стачка, за да балансира ситуацията. Мисля, че изиграхме доста положителна роля за разрешаването на този конфликт, допълни Прокопиев.

КРИБ смята, че е необходимо да продължи намаляването на държавната администрация, да се опростят регулационните и лицензионните режими. Прокопиев каза, че сега няма система за оценка на въздействието на регулаторните режими и в този смисъл няма система за оценка на ефективността на работата на държавната администрация. Той съобщи, че сега донякъде под стачния натиск и под натиска на Световната банка, ЕК, МВФ и КРИБ правителството е на път да наеме чуждестранен консултант, който да оцени ефективността на работата на публичния сектор, с което да се обоснове предстоящата реформа в него.

Сред средносрочните предизвикателства пред България е присъединяването към Еврозоната. Според Прокопиев България ще се присъедини към нея през 2012-2013 година. По-ранните срокове според него са нереалистични, а след 2015 година ще е проблемно за страната.

Делегатите на общото събрание на КРИБ бяха приветствани от премиера Сергей Станишев и от кмета на София Бойко Борисов.

В приветствения адрес на премиера се посочва, че представителите на българския бизнес, които произвеждат БВП са основен двигател и партньор при формирането на политиката направителството, както и коректив на мерките за по-доброто икономическо развитие и управление на страната.

В приветственото писмо на Борисов е записано, че европейското развитие на София и на България изисква обединението на усилията на всички отговорни институции, на отговорния бизнес, на неправителствените организации по начина, по който БИБА и Съюзът на работодателите в България преди година и половина консолидираха своите усилия в една посока.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...