България с най-малко медицински сестри и акушерки в ЕС

2204
България с най-малко медицински сестри и акушерки в ЕС

© Pixabay

Лекарите, медицинските сестри и всички останали служители, заети в здравеопазването, в момента са на "първа линия" в борбата с разпространението на коронавируса.

По данни на Евростат броят на медицинските сестри и акушерките в Европейския съюз следва устойчива тенденция на нарастване, от която обаче има някои изключения, сред които е и България.

През 2019 г. общият брой на акушерките и медицинските сестри в ЕС е 4.45 милиона. Това представлява ръст от около 2% на годишна база и близо 13% спрямо 2012 г.

Показателят, по който може да се направи сравнение между отделните държави, е делът на тези здравни служители от общата работна сила.


Средно за Общността той е на ниво от 2.2% през 2019 г. Същото е и равнището във Великобритания, в Норвегия е 4.3%, в Швейцария - 3.1%, а в Исландия - 2.9%.

Сред държавите от ЕС лидер по този показател е Германия с 3.4% дял на медицинските сестри и акушерките в общата работна сила.

На второ и трето място са Финландия с 3% и Белгия с 2.9%.

България е в дъното на тази класация с едва 1.1%, което е два пъти по-нисък дял от средния за Европейския съюз.

В Латвия и Люксембург нивото е 1.2%, а в Унгария, Кипър и Естония - 1.3%.

източник: Евростат

Като абсолютна стойност в Германия работят най-много медицински сестри и акушерки - 1.46 милиона, или около една трета от всички в ЕС.

Във Франция техният брой е 656 00, а в Италия - 411 000.

Статистиката на Евростат обхваща периода от 2011 до 2019 г.

Като динамика най-силен ръст в броя на медицинските сестри и акушерките, като дял от общата работна сила, е отчетен в Малта (+0.7 процентни пункта), Хърватия (+0.5 пр. п.) и Португалия (+0.5 пр. п.).

Спад регистрират Ирландия (-0.6 пр. п.), Люксембург (-0.5 пр. п.) и България (-0.3 пр. п.).

източник: Евростат

У нас броят на медицинските сестри и акушерките през 2011 г. е бил малко над 42 000, докато през 2019 г. вече е под 37 000. Това представлява спад от близо 12%.

Няма друга държава от ЕС, в която да е отчетено по-силно понижение за последните девет години.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg