България с най-слаби оценки за контрол на корупцията

786
България с най-слаби оценки за контрол на корупцията

Новият доклад на Световната банка за ефективността на държавното управление посочва България с най-слаби резултати в контрола на корупцията сред всички страни-членки на ЕС.

Световната банка проучва 212 държави в доклада си „Показатели за ефективността на държавното управление в света” за 2008. За оценка на доброто държавно управление са използвани шест критерия. Това е седмо издание на доклада, който се използва навсякъде по света като оценка за качеството на държавното управление.

Най-добрият показател на страната е качество на регулациите, по него България получава 70%. Най-слаби показатели са върховенство на закона (51%) и контрол на корупцията (53%). По по много други показатели има по-слаби резултати от България, има по-висока оценка за борбата си с корупцията. Със своите 53% по този показател България е по-близо до Хърватия, отколкото до държавите-членки на ЕС. Най-висока оценка за контрол на корупцията от по-новите членки на ЕС има Словения – 78%.

По показателя глас на гражданите и отчетност на правителството България получава 66%. За политическа стабилност и липса на насилие и терор – 61%, а за ефективност на правителството – 59%. Тези оценки нареждат България по ефективност на държавното управление някъде малко над средата сред другите 212 държави в доклада.

Средните оценки показват, че страната изостава зад централно-източноевропейските държави, които са членки на ЕС. Тя изостава с по около 10-15% (дори 20%) от Словения, Словакия, Унгария или Чешката република. За Унгария най-ниската оценка на показател е по-висока от 70%, за България най-високата е 70%.

Разликата между най-добрите управления в Източна и в Западна Европа е значителна. Ако Словения има оценки, движещи се между 75-80%, оценките на държави като Австрия се движат между 94-97%.

Подобни оценки имат Великобритания, Франция и Белгия. За Германия най-ниската оценка (и то само по един показател) е 81%, останалите типично са над 93%. Държавите с най-добро държавно управление традиционно са в Скандинавия: Швеция по всички показатели е получила 97-100%, Финландия, Дания и Норвегия също.

 Има обаче западноевропейски държави като Италия, които имат традиционно лошо държавно управление. Италианските оценки са по-близо до българските, отколкото до оценките на другите западноевропейски държави. Подобно на България, Румъния, другата нова членка на ЕС, е със средни оценки за държавното си управление, които - освен за контрола на корупцията - са дори по-ниски от българските.

БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg