България с положителна перспектива от Moody's

581
България с положителна перспектива от Moody's

Moody's Investors Service днес промени перспективата на рейтинга на България Baa3 от стабилна на положителна. Това действие възстановява положителната перспектива, която бе дадена преди финансовата криза от септември 2008 г. Това е и първото положително действие във връзка с рейтинга на държава от ЕС след юли 2008 г.

"Финансите на българското правителство бяха сравнително устойчиви през финансовата криза от 2008-2009 г.," заяви Кенет Орчард, вицепрезидент/ водещ анализатор в Sovereign Risk Group на Moody's. "Независимо от тежката рецесия, през 2009 и 2010 г. България ще има много нисък бюджетен дефицит по световните стандарти, запазвайки държавния дълг нисък и стабилен."

Орчард подчерта, че евентуалното повишаване на рейтинга до Baa2 зависи от способността на страната да възстанови растежа и да устои на въздействието на регионалните шокове. "Moody's очакват рецесията да приключи в средата на 2010 г., макар че проблемите в Гърция вероятно ще забавят възстановяването тази година," заяви Орчард. Около 90% от българския износ е за Гърция, а гръцките компании са важни инвеститори в страната, най-вече в банковия сектор.

Икономическият растеж следва да се възстанови през 2011-12 г., подкрепен обаче от значителни средства от ЕС и ПЧИ, привлечени от ниската ценова база. "Очаква се структурните промени в регионалната икономика да променят ръста на БВП в диапазона 3%-4%, доста под средния от периода преди кризата. Това ще гарантира постоянно сближаване с по-богатите държави от ЕС, но с по-бавен темп," казва Орчард.

Moody's признава, че България продължава да е изправена пред рискове от своето външно финансиране, включително голям дефицит по текущата сметка и много висок външен дълг. "Страната обаче премина важен стрес тест през 2009 г.," казва Орчард. "Външните задължения бяха рефинансирани и дефицитът по текущата сметка бе методично коригиран."

Перспективите за таван на дълга в чужда валута A1 и таван на депозитите в чужда валута Baa3 също са променени от стабилни на положителни. Таванът на дълга в чужда валута и на депозитите в чужда валута е най-високият възможен рейтинг, който може да бъде даден съответно на българския дълг и депозити в чужда валута.

Последното действие по рейтинга на България беше на 20 март 2009 г., когато Moody's потвърди рейтинга на страната в местна и чужда валута Baa3 със стабилна перспектива.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg