България се променя, Станишев излиза на преден план

716
България се променя, Станишев излиза на преден план

След като прие България за пълноправен член на 1 януари 2007 г., Европейският съюз поиска да започне борба с корупцията сред длъжностните лица в тази източноевропейска държава, която се развива с бързи темпове след падането на комунизма преди почти две десетилетия. Политическата структура на България обаче е деликатно равновесие от съюзи и интереси и задачата се оказа далеч по-трудна, отколкото изглеждаше, отбелязва в обширен материал, посветен на България американското месечно списание „Defense & Foreign Affairs Strategic Policy”.

Трудностите започваха да стават ясни за ръководството на ЕС, но неотложността беше очевидна. Дори и в тази ситуация малко наблюдатели бяха подготвени за това колко изкусно българският министър-председател Сергей Станишев ще съумее да укрепи своята многопартийна Коалиция за България, за да постигне впечатляващо положителни резултати през 2008 г.

Изданието припомня, че в края на април 2008 г., по-малко от месец след срещата си с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу, премиерът Станишев предприе поредица стъпки, преобразуващи органите на властта в България и особено механизмите на отбрана и вътрешна сигурност. Тези стъпки биват оценени едва сега заради огромния размах, който представляват, и започват да дават резултат. Представител на Северноатлантическия алианс заяви, че мерките, предприети от премиера Станишев, значително укрепват европейската сигурност и стабилност в един критичен момент.

Това е посланието и образът, които българският премиер ще отнесе във Вашингтон на своето официално посещение от 14 до 18 юни 2008 г., включващо среща с президента на САЩ Джордж Буш, с когото той се е срещал и по-рано, е изводът на изданието, цитиран от правителствената информационна служба.

В материала се подчертава също, че само две седмици след срещата си с ЕС, на 14 април 2008 г. Сергей Станишев обеща да предприеме “мащабни промени” в правителството и държавната администрация, включително в състава на министрите, заместник-министрите и областните управители. Имайки предвид нарастващия натиск срещу премиера от страна на една укрепена и изключително потайна мрежа от бюрократи и други интереси, се предполагаше, че Станишев трудно ще постигне целите си, въпреки добрите си намерения. Още в началото на май 2008 г. обаче стана ясно, че промените са по-обширни и по-ефективни от предвижданото и ние само засягат корупция на местно ниво, но и целят да доведат България до по-пълно хармонизиране с ЕС и НАТО.

Премиерът предприе този ход в най-подходящия момент, предвид стабилното състояние на икономиката. ЕК предвижда икономиката на България да расте с 5.8% през 2008 г. и 5.6% през 2009 г., наред с намаляваща безработица, информира изданието.

Първоначалното разместване в кабинета привлече веднага вниманието в много от столиците на страните-членки на НАТО, но на 2 май 2008 г. то беше последвано от по-дълбоки промени в ключови министерства, постижение, което, както и при промените в кабинета, изискваше силна лидерска позиция от премиера в разговорите му при затворени врати с коалиционните партньори. При тази серия от промени общо 13 заместник-министри и 24 заместник-областни управители бяха освободени. Общо петима нови министри бяха назначени от началото на преустройството на кабинета, пише „Defence & Foreign Affairs Strategic Policy”.

Като един от най-значимите факти списанието откроява предприемането от премиера на бързи промени, без това да доведе до излишно отчуждаване или подриване на политическата система.

Предвид факта, че голяма част от критиката на Европейския съюз и Европейската комисия към България беше, че се справя зле с европейските фондове, значима стъпка от страна на Станишев беше назначаването на българския посланик в Германия Меглена Плугчиева за вицепремиер без портфейл, който да контролира дейностите по усвояването на средствата от еврофондовете. Новият вицепремиер отговаря за контрола и координацията между отделните управляващи органи, които имат отношение към европейските средства. Коментирайки промените, председателят на ЕК Барозу обърна специално внимание на назначаването на Плугчиева. Като ключови нови фигури в правителството в публикацията са откроени министърът на отбраната Николай Цонев и вътрешният министър Михаил Миков.

В същото време, на 25 април 2008 г. премиерът Станишев заяви, че правителството дава „зелена светлина” на новосъздадената Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС).

Става ясно, пише в заключение “Defense & Foreign Affairs Strategic Policy”, че премиерът Станишев e направил няколко големи крачки в управлението на страната, които далеч надминаха предварителните очаквания за лидер, който трябва да балансира често различаващите се интереси на трите коалиционни партии. Сега, когато ЕС, САЩ и дори Русия и балканските ръководители оцениха българския лидер като способен да постигне напредъка, който дълго се изплъзваше на България и Балканите, те не биха искали да видят завръщането на влиянието на престъпните елементи.

Но тази опасност остава, както за Станишев, така и за стабилността на ЕС и НАТО.

Снимка: Правителствена информационна служба

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg