България се върна на международните пазари с емисия ДЦК за 2.5 млрд. евро

782
България се върна на международните пазари с емисия ДЦК за 2.5 млрд. евро

България пласира на международните капиталови пазари първата си външна емисия дълг от 2016 година насам. Това стана в рамките на новоодобрените тавани за външния дълг, заложени в Закона за държавния бюджет за 2020 година, заяви министърът на финансите Кирил Ананиев на извънреден брифинг днес.

По думите му емисията е изключително успешна, защото постигнатата доходност е сравнима с тази на държави с по-висок кредитен рейтинг. Тя е обявена в два транша - 10-годишни и 30-годишни ценни книжа.

"За първи път в нашата история излизаме на пазара с 30-годишни книжа. Емисията предизвика безпрецедентен интерес, което доведе до заявки, които надвишаваха четири пъти обема, който търсехме – 2 млрд. евро. Това ни даде основания да увеличим емисията на 2.5 млрд. евро, разпределена в два транша от по 1.25 млрд. евро. Крайният резултат е уникален – постигнатата доходност е сравнима с тази на държави с по-висок кредитен рейтинг от нашата, включително и държави от еврозоната", заяви Ананиев.

Според него успехът на емисията се дължи до голяма степен на усилията за поддържане на нисък външен дълг през последните години. Той припомни, че страната ни е на второ място по най-нисък дълг в Европейския съюз спрямо брутния вътрешен продукт след Естония.


16% от обема на новата емисия е записан от български инвеститори, а останалите книжа са закупени от участници от Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, Швейцария, Белгия и др. 

"Постигнахме доходност, която ни позволява да намалим разходите по обслужването на дълга. Лихвите, които ще плащаме са много по-ниски от тези, заложени в първоначалните ни намерения", заяви Ананиев.  

Той каза още, че набраните средства ще се използват за рефинансиране на съществуващ дълг, за увеличаване на размера на фискалния резерв, за финансово осигуряване на социално-икономическите мерки, приети от правителството във връзка с COVID-19 и икономическото възстановяване, както и за финансиране на бюджетния дефицит. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg