България шеста по износ на мед в ЕС

1579
България шеста по износ на мед в ЕС

© Pexels.com

България заема шесто място по износ на натурален пчелен мед в рамките на Европейския съюз през миналата 2018 г., сочат данните на Евростат.

България е изнесла малко над 10 хил. тона мед в посока останалите членки на Европейския съюз, което възлиза на 7.6% от общия износ на мед в рамките на ЕС.

Според данните на Евростат, изнесеният български мед възлиза на 33.8 млн. евро.

На първо място по износ на мед към останалите страни-членки на ЕС се нарежда Унгария (20 хил. тона), следвана от Белгия (19 хил. тона), Испания (18 хил. тона), Германия (16 хил. тона) и Полша (14 хил. тона).


Общата стойност на износа на мед в ЕС достига 510 млн. евро.

В същото време, държавите-членки на ЕС са внесли 208 хил. тона мед от трети страни (извън ЕС) през 2018 г. на обща стойност 452 млн. евро. На фона на това, едва 21 хил. тона мед са изнесени от ЕС към останалия свят, като стойността на целия европейски износ възлиза на 119 млн. евро.

Спрямо 2013 г. вносът на мед от трети страни скача с 25%, докато износът на ЕС към останалия свят расте с 40%.

Германия е най-големият вносител на мед от трети страни (29% от общия внос) с внесени 60 хил. тона мед през 2018 г. След това се нареждат Великобритания (45 хил. тона, дял от 22%), Белгия (22 хил. тона, дял от 11%), Полша (21 хил. тона, дял от 10%) и Испания (17 хил. тона, дял от 8%).

Китай е най-големият чуждестранен износител на мед за Европейския съюз с доставени 80 хил. тона през 2018 г., или цели 39% от вносния мед за периода. Украйна се нарежда на второ място с износ за 41 хил. тона, или дял от 20%, като след нея идват Аржентина (25 хил. тона, 12%), Мексико (21 хил. тона, 10%) и Чили (8 хил. тона, 4%).

Странджанският манов мед става защитен продукт в ЕСЕвропейската комисия (ЕК) вписа „Странджанския манов мед“ в регистъра на Защитените наименования за произход (ЗНП)

През годините редица български производители на мед посочват, че има порочни практики, чрез които други страни от ЕС изкупуват български мед, след което го препродават като тяхна продукция.

Правилна стъпка в посока защита на интереса на родните прозиводители беше вписването на странджанския манов мед в регистъра на Защитените наименования за произход в Европейския съюз.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg