България ще е готова за Шенген към 31 март 2011 г.

876
България ще е готова за Шенген към 31 март 2011 г.

Подготовката на България за присъединяване към Шенгенското пространство като цяло се осъществява в срок и има достатъчно основания да се смята, че страната ще изпълнява всички условия за членство към 31 март 2011 г.

Това се казва в междинен доклад на Институт "Отворено общество" - София, резултат от гражданско наблюдение на изпълнението на Националния план за действие за пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген и за премахването на контрола по вътрешните граници.

Докладът ще бъде връчен днес на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Докладът е резултат от подписаното на 22 март 2010 г.споразумение между МВР и Институт "Отворено общество".

В него са представени изводите от наблюдението на изпълнението на Националния план за действие за пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген и за премахване на контрола по вътрешните граници.

От 48 мерки, предвидени в Националния план със срок за изпълнение до 31 август 2010 година, 5 мерки са неизпълнени или по-скоро неизпълнени и 43 мерки са изпълнени или по-скоро изпълнени, според оценката в междинния доклад на Институт "Отворено общество" - София.

4 мерки, отнасящи се до Шенгенската информационна система и област "Полиция и сигурност" са предсрочно изпълнени. С най-голям брой изпълнени мерки в подготовката е област "Работа и използване на Шенгенската информационна система", където от общо 17 мерки със срок 31 август, 14 са изпълнени и 3 са по-скоро изпълнени.

 

В тази област предстои мисия за оценка през декември 2010 г. Най-голям брой неизпълнени мерки се наблюдава в област "Визова политика", където от 11 мерки, три са неизпълнени или по-скоро неизпълнени.

Експертите препоръчват ускорено приемане на някои подзаконови актове, както и за включване на проекта за изменение на Закона за министерство на вътрешните работа и на проекта за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни сред приоритетните задачи на Народното събрание през есенната сесия.

Освен това експертите препоръчват и ускорено изпълнение на мерките, зависещи от изграждането на Визовия център в МВнР. Според авторите на доклада, при предприемане на адекватни мерки от страна на отговорните институции, тези закъснения могат да бъдат преодолени до края на 2010 г.

В съвместна декларация относно присъединяването към Шенгенското пространство министрите на вътрешните работи на България и Румъния определиха март 2011 г. като тяхна обща стратегическа цел за пълноправно членство в Шенгенското пространство в резултат на изпълнение на всички условия.

България и Румъния са обект на проверки на готовността и оценки по Шенген по едно и също време от държавите членки на ЕС. Вече са проведени всички мисии за оценка в областите полицейско сътрудничество, защита на лични данни, визи и граници. Мисията за оценка на Шенгенската информационна система предстои, съобщават от "Отворено общество".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg