България ще е готова за Шенген към 31 март 2011 г.

906
България ще е готова за Шенген към 31 март 2011 г.

Подготовката на България за присъединяване към Шенгенското пространство като цяло се осъществява в срок и има достатъчно основания да се смята, че страната ще изпълнява всички условия за членство към 31 март 2011 г.

Това се казва в междинен доклад на Институт "Отворено общество" - София, резултат от гражданско наблюдение на изпълнението на Националния план за действие за пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген и за премахването на контрола по вътрешните граници.

Докладът ще бъде връчен днес на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Докладът е резултат от подписаното на 22 март 2010 г.споразумение между МВР и Институт "Отворено общество".


В него са представени изводите от наблюдението на изпълнението на Националния план за действие за пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген и за премахване на контрола по вътрешните граници.

От 48 мерки, предвидени в Националния план със срок за изпълнение до 31 август 2010 година, 5 мерки са неизпълнени или по-скоро неизпълнени и 43 мерки са изпълнени или по-скоро изпълнени, според оценката в междинния доклад на Институт "Отворено общество" - София.

4 мерки, отнасящи се до Шенгенската информационна система и област "Полиция и сигурност" са предсрочно изпълнени. С най-голям брой изпълнени мерки в подготовката е област "Работа и използване на Шенгенската информационна система", където от общо 17 мерки със срок 31 август, 14 са изпълнени и 3 са по-скоро изпълнени.

 

В тази област предстои мисия за оценка през декември 2010 г. Най-голям брой неизпълнени мерки се наблюдава в област "Визова политика", където от 11 мерки, три са неизпълнени или по-скоро неизпълнени.

Експертите препоръчват ускорено приемане на някои подзаконови актове, както и за включване на проекта за изменение на Закона за министерство на вътрешните работа и на проекта за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни сред приоритетните задачи на Народното събрание през есенната сесия.

Освен това експертите препоръчват и ускорено изпълнение на мерките, зависещи от изграждането на Визовия център в МВнР. Според авторите на доклада, при предприемане на адекватни мерки от страна на отговорните институции, тези закъснения могат да бъдат преодолени до края на 2010 г.

В съвместна декларация относно присъединяването към Шенгенското пространство министрите на вътрешните работи на България и Румъния определиха март 2011 г. като тяхна обща стратегическа цел за пълноправно членство в Шенгенското пространство в резултат на изпълнение на всички условия.

България и Румъния са обект на проверки на готовността и оценки по Шенген по едно и също време от държавите членки на ЕС. Вече са проведени всички мисии за оценка в областите полицейско сътрудничество, защита на лични данни, визи и граници. Мисията за оценка на Шенгенската информационна система предстои, съобщават от "Отворено общество".

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg