България ще изпълни своите ангажименти по отношение на ВЕИ

717
България ще изпълни своите ангажименти по отношение на ВЕИ

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който е на официално посещение в САЩ, взе участие в провеждащата се във Вашингтон Международна конференция за възобновяема енергия WIREC, предаде БГНЕС.

В словото си пред участниците във форума Петър Димитров подчерта, че в резултат на интензивното производство и потребление на енергия, светът е достигнал тревожно ниво на конфликт с природата, което може да предизвика собствената ни гибел. По думите му обаче не е възможен пълен отказ от конвенционалните източници на енергия и преход към алтернативни.

Министърът се аргументира с факта, че дори цялата обработваема земя на планетата да се използва за производство на биогорива, тя няма да е достатъчна, за да замени нефта и природния газ. „Смяната на енергийния глад с хранителен определено не решава проблема с енергоресурсите за бъдещето. Световната тенденция за покачване на цените на зърното и съответно на хляба бе усетена чувствително през миналата година. Това подсети политиците, че цената на хляба може да последва цената на нефта. За Стара Англия казват, че ‘’овцете са изяли хората”. А сега сме пред друга глобална заплаха - биогоривата „могат да изядат храната на хората”. Затова смятам, че въпросът за смяната на традиционната енергия с биоенергия не е въпрос на технологии, а на политическо решение”, каза Петър Димитров.

По думите му на много места, в това число и в България, възможностите на алтернативните източници на енергия са до голяма степен ограничени. „Аз не се съмнявам в бъдещето на възобновяемата енергия, нещо повече - това е бързо развиващ се пазар, привличащ все повече инвеститорския интерес. Като член на ЕС България ще изпълни своите ангажименти: до 2020 г. - 16% енергия от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, намаляване на емисиите от парникови газове с 20% и достигане на 10% дял на биогоривата.”

Министър Петър Димитров подчерта, че България приветства и работи активно за развитието на производството на енергия от биомаса, вятър и слънце, но изрази притеснения от възможността да се провежда енергия от храна или вместо храна. По думите му в този дух са и прагматичните решения на българската енергийна политика: устойчиво развитие чрез използване на целия енергиен микс - ВЕИ в това число строителство на нови ВЕЦ на река Дунав, вятърни и соларни инсталации, нова ядрена мощност, развитие на енергийната инфраструктура – строителство на нови газопроводи (НАБУКО и Южен поток), два нови нефтопровода (Бургас-Александропулис и Бургас-Вльора), нова мощност на лигнитни въглища с улавяне и съхранение на въглероден двуокис.

Димитров изрази надежда, че горещите войни за енергия и енергоносители от миналото няма да бъдат заменени със студени войни между различните енергийни и екологични лобита.

Снимка: БГНЕС фото

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg