България ще подпомага финансово интеграцията на 100 бежанци годишно

607
България ще подпомага финансово интеграцията на 100 бежанци годишно

Поне 100 чужденци, получили статут на бежанец или хуманитарен статут, ще получат възможност за пълноценна икономическа, социална и културна адаптация в българското общество. Това е целта на Национална програма за интеграция на бежанците в България до 2010 г., одобрена на днешното правителствено заседание. С нея се гарантира, че всеки чужденец в България, в рамките на една година след като получи статут на бежанец или хуманитарен статут, ще има достъп до финансова помощ за жилищно настаняване, социално подпомагане и здравно осигуряване. Задължително условие за това обаче е включването на новопризнатите бежанци в курсове за изучаване на български език и социално ориентиране, съобщиха от правителствената информационна служба.

Програмата се осигурява финансово чрез бюджета на Държавната агенция по бежанците. Основната цел на мерките е новопризнатите бежанци да се интегрират в България като за период до една година научат български език, усвоят професия, запознаят се с държавното устройство, институциите, културата и бита ни, излязат на трудовия пазар, преминат към пълна самоиздръжка и се включат в обществото ни като равноправни граждани.

Предишната национална програма беше приета през 2005 г., но поради липса на финансиране изпълнението й реално започна през есента на 2006 г. До края на миналата година в нея са били включени 197 лица, предимно от Ирак, Иран, Афганистан, Сирия и Сомалия. Успешно са я завършили 85, а за 67 тя продължава и през 2008 г. поради получаване на бежански статут в средата на 2007 г. Нередовно присъствие или напускане на страната са причините за изключване от програмата на 45 бежанци.

За периода октомври 2006 – декември 2007 г. средно месечно 23 бежанци и техните семейства са ползвали помощ за наемане на жилище и битови разходи (150 лв. на човек, но не повече от 400 лв. за семейство). За същия период 127 бежанци са получили еднократна целева парична помощ и помощ в натура при излизане от регистрационно-приемателен център и настаняване на квартира. Изплатени са и стипендии по 3 лв. на присъствен ден на всички бежанци (до 66 лв. месечно), посещавали курсовете за обучение по български език и социално ориентиране.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...