България ще получава газ от Азербайджан от 2014 г

1168
България ще получава газ от Азербайджан от 2014 г

 

Изграждането на интерконекторна връзка между България и Турция е ключово за получаването на газ от Азербайджан през 2014 г. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в пред БНР.

 След посещението в Азербайджан на правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов, стана ясно, че България ще получава газ от Азербайджан от 2014 г. Така България ще е първата в ЕС страна, към която Азербайджан поема ангажимент за доставка на газ

„Обсъдихме с министъра на енергетиката на Азербайджан всички трасета, не само идеята за първи газ през 2014 г. в България, а и съответно кой ще бъде газопроводът, през който през 2018 г. ще потекат големите количества газ, защото това също все още не е ясно. 2014 г. е реалистичен срок. Ние трябва до тогава да успеем да построим интерконектора с Турция, който е разковничето в тази идея, защото без съществуваща инфраструктура, без интерконектор с Турция, ние няма как да доставим този газ в България.

За идеята за интерконектор между България и Турция премиерът Борисов ще търси съдействие от Съвета на Министрите в ЕС, тя да бъде подкрепена, защото този интерконектор ще доведе диверсификация на Европа”, поясни енергийният министър Делян Добрев.

Европейската комисия отказа коментар по изявленията на премиера Бойко Борисов от Баку за газовата диверсификация . Говорител на комисията обаче изтъкна, че с властите в Азербайджан се водят преговори за доставки на газ и че се търсят и други варианти за разнообразяване на доставките за Европа.

Преди повече от година председателят на Европейската комисия Жозе Барозу посети Баку и азeрбайджанските власти поеха пред него много важен ангажимент за доставки на газ, припомни говорителят на Еврокомисията по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер:

Те обещаха на Европа, че ние ще получим от тях значителни количества газ. Никога преди това не сме имали подобен ангажимент. Това, което сега предстои да решим в рамките на продължаващите преговори, е кой от европейските проекти за газопроводи ще получи този газ. Това може да е "Набуко", може да е друг европейски проект, но за нас е много важно, че именно Европа ще получи този газ.

Марлене Холцнер добави, че никоя страна извън Евросъюза не преговаря с Азeрбайджан за количествата газ от находището "Шах Дениз-2". За "Набуко" говорителят подчерта, че проектът е напреднал и се очаква до края на годината да има решение дали Баку ще насочи газа именно към него.

Отделно от това Еврокомисията води преговори и с Туркменистан - страната разполага с едни от най-богатите залежи на газ.

Въпросът там е как те могат да бъдат транспортирани през Каспийско море до Азербайджан и оттам - до Европа, каза Марлене Холцнер.

По думите й идната седмица предстоят преговори на високо ниво, които може да дадат повече яснота по този въпрос.

„Още при самото възникване на концепцията за "Набуко" за всички беше ясно, че най-големият проблем пред проекта ще бъде набирането и осигуряването на необходимото количество газ. Междувременно с кризата в Европа възниква и един друг проблем, а той е именно наличието на достатъчно потребление в Европа, което да поеме допълнителните количества и в този смисъл и двата проекта са били разглеждани по-скоро като политически конструкции за ангажиране на съответните страни по трасетата, отколкото като реални алтернативи. Винаги се е смятало, че ще има някакви други трасета. Ако има отказване на някои от компаниите това не означава край на проекта“, коментира пред БНР директорът на икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов .

Неяснотите за всичките страни по трасето и на "Набуко" и на "Южен поток" са две. Транзитните страни не разполагат нито с достатъчно капитал, нито с съответните компании, които да реализират доставката, нито реализирането на пазара им в Западна Европа, т.е. това са едни транзитиращи страни, които бяха сравнително силно ударени от кризата и от които някакси се очаква да инвестират в проекти големи суми, особено за техните национални компании. Въпросът от къде ще дойдат тези средства е абсолютно идентичен и за двата проекта и какъв е интересът на тези страни да вложат в тези проекти, при условие, че имат проблеми при бюджетите, каза Стефанов.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...