България ще получи финансиране по проекта Набуко

568
България ще получи финансиране по проекта Набуко

Европейската програма за икономическо възстановяване предвижда да се инвестират 3.98 милиарда евро в проекти за свързване на газопреносни и електропреносни мрежи, за разположени в морето вятърни инсталации и за проекти за улавяне и съхранение на СО2. България ще получи финансиране по проекта Набуко, както и за свързване на газовата й мрежа с тези на Гърция и Румъния.

Според Европейската програма за икономическо възстановяване за 2009 г. и 2010 г. са отделени 5 млрд. евро за енергийни проекти, широколентов интернет и мерки, свързани с реформата на Общата селскостопанска политика.

Програмата за финансиране на енергийни проекти ще осигури 3.98 милиарда евро за проекти в следните области: проекти за свързване на газопреносни и електропреносни мрежи (2.365 милиарда евро), проекти за разположени в морето вятърни инсталации (565 милиона евро) и улавяне и съхранение на СО2 (1.05 милиарда евро).


Програмата предвижда 200 милиона евро за подпомагане на изграждането на газопровода Набуко, чрез който природният газ от Каспийско море ще достига до ЕС. Държавите членки, които ще получат финансиране по тази линия, са България, Австрия, Унгария, Германия и Румъния.

За изграждането на инфраструктурата за свързване на газопреносните мрежи между България и Гърция ще бъдат отпуснати 45 млн. евро (за линията Стара Загора-Димитровград-Гюмюрджина).

10 милиона евро ще бъдат отпуснати съответно за свързването на газопреносните мрежи на България и Румъния.

България, заедно с още 11 държави членки, ще получи финансиране и за изграждане на инфраструктура и съоръжения, позволяващи подаване на газ в случай на "кратковременно смущение в доставките".

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg