България ще развива атомната енергетика и възобновяемите енергийни ресурси

455
До 2025 г. се очаква в България да има значително развитие на атомната енергетика и на възобновяемите енергийни ресурси. Това каза пред журналисти Димчо Кънев, главен специалист в отдел "Прогнозиране, развитие и научно обслужване" в НЕК. Кънев бе лектор на 20-я Световен енергиен конгрес в Рим.

Предвиденото технологично обновяване през този период ще доведе до намаляване на енергоемкостта на брутния вътрешен продукт със средно годишен темп от 3,5 на сто при максимален сценарии и с 2,4 при минимален.

Минималният сценарий се основана на предпоставките за по-големи инвестиции и по-ускорено технологично обновяване на икономиката. Максималният е базиран на по-забавено обновяване на икономиката.

Крайното енергопотребление в страната ще нараства при минималния вариант с 1 процент средно годишно, а при максималния с 2 процента. Това увеличение ще се дължи главно на по-голямото потребление на транспорта и населението.

Очаква се до 2025 г. да има сравнително висок дял от 30 на сто на електроенергията в общия горивен енергиен баланс.

Според прогнозата използването на твърди и течни горива се предвижда да намалява, като същевременно се очаква и през следващите години да има увеличение на потреблението на природен газ.

Сред тенденциите, на които са основани енергийните приоритети на България за този период, е максималното използване на местните енергоресурси, за да се намали зависимостта на България от внос на такива. Друга тенденция е осигуряване на сигурност на енергоснабдяването, ефективна екологична политика при използване на енергоресурсите с цел да се активизира пазарът на възобновяемите енергоресурси.

Друга тенденция е реинтеграцията на атомната енергетика, както и прилагането на по-ефективна изследователска дейност при разработване на технологии при оползотворяване на енергоресурсите, които да са с по-висок коефициент на полезно действие и да са екологично чисти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg