България спазва слабо Конвенцията за борба с корупцията

678
България спазва слабо Конвенцията за борба с корупцията

България е сред страните, които прилагат слабо или изобщо не прилагат Конвенцията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за борба с корупцията, сочи доклад, публикуван днес от Трансперънси интернешънъл, съобщи за БТА самата международната организация.

Повечето водещи страни износителки в света не са успели да приложат напълно конвенцията, забраняваща международните подкупи, сочи докладът.

Според експертите на организацията само 4 от 36-те държави страни по конвенцията прилагат активно предписанията й. Нивото на прилагане е средно в 11 страни и ниско или нулево в 21 държави.


Предизвикателствата, пред които е изправена конвенцията, са свързани с остарели закони за борба с корупцията, открити политически препятствия пред разследванията, недостатъчно финансиране на прокуратурата или ограничаване на правомощията на разследващите магистрати, както и позоваването на националната сигурност като основание за неразследване на случаи на международна корупция.

Страните, които са приложили конвенцията изцяло, са Германия, Норвегия, Швейцария и САЩ.

Страните, където конвенцията на ОИСР се прилага "средно", са Белгия, Дания, Финландия, Франция, Италия, Япония, Република Корея, Холандия, Испания, Швеция и Великобритания.

България е поставена в третата група, заедно с Аржентина, Австралия, Австрия, Бразилия, Канада, Чили, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Ирландия, Израел, Мексико, Нова Зеландия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Южна Африка и Турция.

Източник: БТА
Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg