България сред страните с най-успешна данъчна реформа, сочи доклад на Световната Банка

628
България сред страните с най-успешна данъчна реформа, сочи доклад на Световната Банка

България e в челните места на класацията по успешни данъчни реформи, сочи доклад на Световната Банка, Международната финансова корпорация и консултантската компания PricewaterhouseCoopers.

Това съобщиха от Националната агенцията по приходите, цитирани от БиТиВи. В доклада "Плащането на данъци през 2008 г." се посочва, че данъчните реформи, насочени към облекчаване на плащането на данъци от страна на фирмите, могат да увеличат постъпленията в държавния бюджет. Това става чрез разширяването на данъчната база.

Изследването на Световната банка обхваща 178 страни в целия свят. То поставя България като най-успешния реформатор за периода 2006/07 г. с намаляването на корпоративния данък от 15 процента на 10 процента ; намаляване на плащаните от работодателите вноски върху работните заплати със 7 на сто и популяризиране на подаването на данъчни и осигурителни документи по Интернет.

Проучването позволява директно сравняване на данъчните системи в страните по света, посочват от агенцията. То показва как са засегнати фирмите не само от данъчните ставки, но също така от процедурите за спазване на данъчните разпоредби.

Докладът се съсредоточава върху броя на данъчните плащания, времето, необходимо за спазване на процедурите и разходите, свързани с данъците, които се определят от сумарната данъчна ставка. Общият показател за лесно плащане на данъците се определя от броя на необходимите стъпки, времето и размера на разходите.

Докладът илюстрира големите различия между данъчните системи в Европейския съюз. Три страни от ЕС са сред първите 15 в света по лекота за плащане на данъци - Ирландия (на 6-о място), Обединено кралство (на 12-о място) и Дания (на 13-о място). Три други страни от съюза се класират сред последната трета в света - Полша (125-о място), Унгария (127-о място) и Румъния (134-то място).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg