България- страната с най-уязвима икономика в ЕС

1412
България- страната с най-уязвима икономика в ЕС

Като регионална уявимост ние сме в значително по-лошо положение от която и да е друга страна-членка на ЕС, смятат икономистите на БАН.

България трудно би достигнала средно европейското равнище, защото потенциалът за развитие на една страна до голяма степен се обуславя от нейната икономическа структура. Достигането на средно европейското равнище означава да сме близо до Франция, а зад нас да са Чехия и Унгария, което практически не е възможно, заяви проф. д-р Стоян Тотев по време на публичната си лекция в Института за икономически изследвания на БАН на тема: „Регионално развитие и конвергенция -европейски, балкански и национални измерения”.

Според проф. Тотев най-приемлива и подходяща за развитието на страните от ЕС е клубната конвергенция. При нея държави и региони с близки начални условия проявяват тенденция към изравняване на доходите на населението, производителността на труда или конкурентоспособност.

В същото време равнището на икономическото развитие и особено географското положение на страните увеличават различията между Север-Юг или център-периферия. Така може да се стигне до едно ново разделение на Европа, където балканските страни да формират новата европейска икономическа периферия.

В обозримо бъдеще не може да се очаква този регион, в това число и България, да пречупят формиралата се вече тенденция – да бъдат с най-слабите икономически показатели, смята проф. Тотев.

В доклада на Европейската комисия за предизвикателствата, пред които ще се изправят регионите през 2020 г., е оценено устойчивото им развитие, следствие на глобализацията, интеграционните и демографски процеси, изменението на климата и енергийното обезпечаване.

Устойчивостта е измерена чрез изчисляване на т.нар. „индекс на уязвимост“, като данните за България по региони драстично се различават от тези на всички останали страни-членки, стана ясно от дискусията. Данните показват, че по отношение на регионалната си уявимост ние сме в значително по-лошо положение от която и да е друга страна на ЕС. Средният индекс на България по скалата от 1 до 100 е 82.8, докато за Германия той е 41.3, за Румъния – 53.0, за Унгария – 50.7, а за Дания – почти 6 пъти по-нисък от нашия – 14.2.


 

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg