България цени високо развитието на отбранителното сътрудничество със САЩ

449
България цени високо развитието на отбранителното сътрудничество със САЩ

Високо оценявам развитието на нашето отбранително сътрудничество, заяви премиерът Сергей Станишев пред вицеадмирал Ричард Галагър, заместник-командващ на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ. Това сътрудничество води непосредствено до постигането на приоритетните ни задачи във военната област, като повишаването на оперативната съвместимост на армията с тези на страните членки на НАТО, нейната модернизация, повишаване на образователното равнище и подготовката на военнослужещите ни, допълни министър-председателят, съобщават от МС.

Той подчерта, че отношенията между България и САЩ се развиват изключително ползотворно и във всички други области – политически, икономически, културни и т.н. С удовлетворение бе отбелязан и ръстът на американските инвестиции в България. За нас е важно сътрудничеството между двете страни да продължи да се развива и обогатява, каза още премиерът.

Ричард Галагър също оцени високо нивото на междудържавните отношения и изграденото сътрудничество и доверие. Той открои Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната като израз на тези добри отношения и изказа задоволството си от подписването по-рано през деня на 11 споразумения за прилагането му.

Подписаните споразумения създават необходимите механизми за стартиране на съвместната ни работа, отбеляза от своя страна и министър-председателят Сергей Станишев. Той акцентира върху очакванията ни положителните резултати от това сътрудничество да се разпрострат и извън сферата на отбраната. Ние разчитаме и на положителен икономически ефект – участие на българския бизнес и българските специалисти при изграждането на инфраструктурата и подготовка на условията за експлоатация на съвместните съоръжения, допълни премиерът.

Министър-председателят Сергей Станишев и американският му гост обсъдиха политическата ситуацията на Западните Балкани след обявената от Косово независимост. Премиерът отново заяви българската позиция, че решението за установяване на отношения с властите в Косово ще бъде тясно свързано с приемането от местните институции на съответното законодателство, което да гарантира спазването на демократичните принципи, върховенството на закона и осигуряването на широки права на всички общности в Косово.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg