България вече не е с най-нисък корпоративен данък в ЕС

3137
България вече не е с най-нисък корпоративен данък в ЕС

© Pixabay

Унгария измести България като страната с най-нисък корпоративен данък в Европейския съюз. От началото на тази година данъчната тежест за фирмите в Унгария ще бъде намалена до единна ставка в размер на 9%.

За сравнение, преди промените корпоративният данък в страната бе 19% за големи фирми и 10% за малките и средни предприятия. Така България, със своите 10% данък за фирми, вече не е най-изгодната страна за инвестиции в ЕС, алармират от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Според експертите от БТПП, Унгария е добър пример, че вдигането на минималните доходи трябва да върви ръка за ръка с облекчаване на тежестите за работодателите. Така например унгарското правителство вдигна минималното възнаграждение в страната със 17.5%, до 412 евро от началото на годината, но освен по-нисък корпоративен данък, договори и по-ниски разходи за социални осигуровки.

„Увеличава се минималната заплата, но се намаляват данъците и осигуровките, а в България досега се говори само за вдигане на минималната заплата, без да се мисли за данъците и осигуровките“, посочват от БТПП.

Според организацията вдигането на минималното възнаграждение у нас, без съответните намаления в тежестите на работодателите, е довело до влошаване на позициите на България в някои международни класации, като тази за икономическа свобода (от 55-о през 2015 г. на 60 място през 2016 г.), просперитет (от 51-о през 2015 г. на 57-мо място през 2016 г.) и правене на бизнес (от 38-мо през 2016 г. на 39-о място през 2017 г.)

У нас, заради заиграване със синдикатите, се увеличава по административен път най-ниското възнаграждение, вместо да се приеме механизъм за определянето му, посочват от БТТП.

Очевидно увеличението на минималната заплата е добре да се балансира с намаляване на данъците или осигуровките, плащани от работодателите, за да има краен положителен ефект, добавят от организацията. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg