България високо оценена заради данъчната си прозрачност

1499
България високо оценена заради данъчната си прозрачност

България получи оценка LARGELY COMPLIANT (в голяма степен съответстващ) в доклад на Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Партньорската проверка, в която участваха международни експерти от различни държави, продължи близо година.

Според Глобалния форум България има всички процедури и източници, гарантиращи навременното предоставяне на поисканата информация от международните партньори, с които страната има сключени спогодби за избягване на данъчно облагане (СИДДО) при спазване на изискванията за поверителност на данъчната информация.

Република България към момента има сключени международни спогодби за избягване на двойното данъчно облагане с 68 държави в целия свят, като обменът на информацията с чуждите данъчни структури се извършва от Националната агенция за приходите.

От 01.07.2016 г. за България е в сила и Многостранната конвенция за взаимно административно сътрудничество по данъчни въпроси, с което кръгът на чуждестранните партньори се разширява до 118.

Обменът на данъчна информация най-често се осъществява, когато данъчните органи в една страна ревизират физически и юридически лица, които имат имущество, банкови сметки или икономическа дейност на територията на друга държава. Ефективният обмен на данъчни данни помага да се предотвратят опитите за неплащане на данъци чрез операции в различни страни.

„Оценката на ОИСР е важно международно признание за усилията на България за данъчна прозрачност. Вярвам, че механизмите, по които НАП обменя информация с данъчните администрации с които имаме сключени спогодби е един от много успешните примери в рамките на ЕС“, каза по повод на престижната международна оценка изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас