България внесе искове за пълна отмяна на решението за намаляване на квотите емисии

369
България внесе искове за пълна отмяна на решението за намаляване на квотите емисии

България внесе в Съда на Европейските общности искове за пълна отмяна на решенията на ЕК от 26 октомври за намаляване на квотите емисии за страната ни, разпределени в националните планове за 2007 и 2008-2012 година. Това е първото дело на България като страна-член на ЕС.

Основен аргумент за неприемане на решенията ЕК е, че Комисията не се е съобразила с един от най-важните критерии на Директива 2003/87/ЕО – изпълнение на целите по Протокола от Киото за намаляване на емисиите парникови газове, което е и основна цел на Европейската схема за търговия с емисии.

България не само изпълнява ангажиментите си по Протокола за намаляване с 8 процента на емисиите парникови газове спрямо емисиите през базовата 1988 г., но е и с 48 процента под емисиите си оттогава.

Освен това, при оценяването на Националните планове за разпределение на квоти емисии чрез модела PRIMES Комисията не е направила анализ на плановете от гледна точка на специфичните условия на развитие на българската икономика.

Отхвърлянето на плана и намаляването на общото количество квоти за разпределение с 20 процента води до поставянето на българските оператори на инсталации в неравностойно положение спрямо останалите оператори в схемата за търговия на Общността. По този начин ЕК е нарушила принципа за пропорционалност и равно третиране.

Също така, Комисията контролира прилагането на критериите от приложение III на Директивата, но няма правомощия да определя общото количество на квотите без да вземе предвид националните планове, разработени от държавите-членки. По този начин Комисията е превишила контролните правомощия, отредени й от Директивата, като е заместила използваната от българската страна методология, съответстваща на критериите от Приложение III, с методология, която не е подходяща за оценка на българската икономика и която нарушава част от критериите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg