България: Все по-ясно разделена на София и другите

6101
България: Все по-ясно разделена на София и другите

Едва 3-4 области в България са в относително добро състояние. Обхватът на клъстерите, характеризиращи се с лошо социално-икономическо състояние или негативни тенденции на развитие, е много по-широк, отколкото на тези с добри. Това показа първото годишно изследване на Института за пазарна икономика „Регионални профили: показатели за развитие 2012”.

Анализът, изготвен от ИПИ в сътрудничество с МайкроСтат Аналитикс, представя социално-икономическото състояние и развитие на 28-те области в страната въз основа на 57 показатели, обединени в осем категории – икономика, инфраструктура, бизнес среда, демография, образование, здравеопазване, околна среда и социална среда.

Изследването показва, че до 2008 г. всички области са отбелязвали растеж, но богатите са растели по-бързо от по-бедните. Така се очертава ясна разграничителна ос между София, Варна и Бургас и бедните области. Това разделение се задълбочава, както през периода на подем, така и в периода на криза.


София е единственият град в България в много добро социално-икономическо състояние, показва анализът. Стандартът на живот в столицата е в пъти по-висок от другите области на страната. Тя привлича хора от други части на България с високите доходи и относително стабилния си пазар на труда.

Като изключим това София далеч не е най-доброто място за живеене. По показатели като нива на престъпност и корупция, вредни емисии и др. тя се нарежда в дъното на тези класации. Немалка част от живеещите в столицата, според полевото изследване, биха предпочели да живеят другаде.

Любопитно е в същото време, че въпреки определените си достойнства, по отношение на бизнес средата София не просто изостава спрямо останалите области, а е на опашката заедно с област Перник.

Четири области- Варна, Бургас, Пловдив и Благоевград, се характеризират с добро социално-икономическо състояние. Те са в добро демографско и икономическо състояние, но динамиката на икономическото развитиене е така силно изразена. Единствено област Пловдив е с над средното за страната положително развитие, докато в останалите три области тенденциите са негативни .

Габрово остава сред водещите икономики, но темповете на развитие през последните години са най-негативните за цялата страна.

Двете области с най-динамично развиващите се икономики с намаляваща безработица са Стара Загора и Търговище, която спада съответно един път и половина и почти девет пъти по-интензивно в сравнение със страната. Доходът на лице от домакинството за област Стара Загора расте близо шест пъти по-бързо от нарастването за страната.

Област Видин е с най-лошата демографска ситуация. Тя има висок отрицателен коефициент на естествен прираст, който е над три пъти по-висок от този за страната, и висока възрастова зависимост - с една втора по-висока от тази за страната, както и най-ниска заетост - с една четвърт по-ниска от тази за страната.

Като области в лошо социално-икономическо състояние ИПИ определя Велико Търново, Ловеч, Пазарджик, Перник, Сливен, Хасково, Шумен и Ямбол. Развитието на икономиката, демографията, образованието и околната среда са под средните за страната. Това е клъстерът с най-слабо развита инфраструктура. В област Перник населението е най-неудовлетворено от живота, а недоволните от работата на институциите са най-много и са с една трета повече от средното за страната. Ямбол е областта с най-висок процент от населението, живеещо с материални лишения. Той е с една втора по-голям от този за страната, а в област Сливен – с една пета по-голям. Област Перник се отличава и с най-лоша бизнес среда измежду всички области, следвана от областите Ловеч, Хасково, Велико Търново и Шумен.

В лошо социално-икономическо състояние и с негативни тенденции на развитие са Разград и Силистра Двете области са с най-негативното развитие на демографските процеси в страната. Състоянието на икономиката на тези две области също е сред най-влошените – само две други области имат по-зле работещи икономики.

С най-обещаващи тенденции на развитие са Враца, Русе, София. Трите области заемат първите три позиции по темпове на икономическо развитие. Област Враца показва положително развитие в почти всички икономически показатели.

От всички области, Русе е с най-интензивно намаляваща безработица.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg