България за първи път е сред страните, избрани да получат средства от ЕСФ

446
България за първи път е сред страните, избрани да получат средства от ЕСФ

На 03 октомври 2007 г. (сряда) еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и равните възможности Владимир Шпидла подписа Оперативната програма “Административен капацитет”, която е една от първите програми, получили одобрение от Европейската комисия.

Той приветства приемането на ОПАК, като заяви, че “2007-а е специална година за Европейския социален фонд, тъй като ставаме свидетели на започването на друг седемгодишен период на финансова подкрепа. България за пръв път е сред страните, избрани да получат средства по ЕСФ. Аз съм уверен, че тази помощ ще допринесе за укрепване на работната сила и администрацията в България“, отбеляза още Шпидла.

Разработването на ОПАК започна много по-късно от останалите 6 програми. Въз основа на препоръка на Европейската комисия за специални действия по укрепване на административния капацитет, през месец май 2005 г. беше взето решение за създаване на Оперативната програма “Административен капацитет”. Същата година Дирекция “Управление на проекти и програми” в МДААР беше определена за неин управляващ орган. Миналия месец ОПАК беше изпратена за окончателно одобрение от ЕК, а на 13 септември официално приключиха преговорите.

Основната цел на ОПАК е подобряването на работата на държавната администрация, качественото обслужване на гражданите и бизнеса и създаването на условия за устойчив икономически растеж и заетост. Заедно с това програмата има за цел да повиши професионализма, прозрачността и отчетността в съдебната система. Поставените цели ще се реализират посредством четири приоритетни оси, които са: добро управление, управление на човешките ресурси, качествено административно обслужване и развитие на електронното управление и техническа помощ.

Бенефициенти на ОПАК могат да бъдат администрацииите на централно, регионално и местно ниво, органите на съдебната власт и неправителствените организации.

Общият бюджет на ОПАК за периода 2007 – 2013 г. е 181 млн. евро. Това е 3,5% от общата помощ от Структурните фондове и 13% от Европейския социален фонд. От тях 154 млн. евро ще бъдат предоставени от Европейския социален фонд, а 27 млн. евро от републиканския бюджет. За 2007 г. са предвидени около 13 млн. евро.

Първите мерки по програмата включват започване на информационна кампания по ОПАК за потенциални бенефициенти, както и на процедурите за набиране на проектни предложения. През следващия месец предстои да се направи оценка на получените оферти, а до края на годината – да бъдат подписани първите договори с бенефициентите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg