България загубила около 40 млрд. лв. от изтичането на мозъци

1254
България загубила около 40 млрд. лв. от изтичането на мозъци

Около 40 млрд. лева е загубила България от "изтичането на мозъци" в чужбина. Цели сектори от българската икономика изпитват остър дефицит на кадри. Това стана ясно на международна конференция за равното третиране на работещите мигранти чрез усъвършенстване на законодателството и правната закрила в София, предаде БТА.

През последните десет години тенденция е страната ни да напускат не нискообразованите, а младежите с високо образование, обясни Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет. Според него България е загубила милиарди левове от "изтичането на мозъци".

Президентът на КТ "Подкрепа" Константи Тренчев бе по-конкретен и каза, че става въпрос за около 40 млрд. лв. загуби от напусналите страната. Той даде за пример Немската езикова гимназия в столицата, в която 90 на сто от завършващите търсят възможност за реализация извън страната.

По думите му в чужбина мигрантите от България масово не познават своите права и са готови на много по-лоши трудови отношения, за да постигнат по-висок жизнен стандарт. Тренчев посъветва българските работници навън да търсят синдикалните организации по места, които да ги защитят.

Цели сектори от българската икономика изпитват остър дефицит на кадри въпреки над средната за Европа безработица у нас, предупреди Тренчев. Специализантите по педиатрия, например, през 2011 г. са били само девет, а анестезиолози изцяло липсват.

Според Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара, през последните 20 г. населението на страната е намаляло с над 1 милион и половина и поради значителният миграционен поток.

По данни на БСК реалната безработица е над 18-19%, а над 50% от младите били без работа. В същото време много над 30% от работните места се заемат от хора със свръхквалификация, които са много по-образовани и по-квалифицирани, отколкото се изисква за позицията, която заемат.

42% от работодателите в България се затрудняват да попълнят критични позиции във фирмата си, стана ясно наскоро.

Шефове вече назначават програмисти и инженери от държави извън Европейския съюз - Индия, Русия, Иран, ЮАР. Нуждата от икономически имигранти се изострила именно заради „изтичането на мозъци”.

Неквалифицираните кадри обаче са най-търсени в страната, стана ясно вчера. Най-много в момента се търсят готвачи и помощник-готвачи.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg