България затяга мерките за ограничаване на епидемията (ОБОБЩЕНИЕ)

3540
България затяга мерките за ограничаване на епидемията (ОБОБЩЕНИЕ)

© Pixabay

От полунощ на 21 март, във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, се забраняват пътуванията извън областните центрове, освен тези, предприети по работа и по здравословни причини. Забранява се и посещението на паркове, градски градини, спортни и детски съоръжения на открити и закрити обществени места.

Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след проведената днес среща на Националния оперативен щаб.

Органите на МВР ще организират контролно-пропускателни пунктове на пътищата на изхода на областните центрове и ще проверяват гражданите. През КПП-тата ще се пропускат само лица, които напускат по неотложни причини – по работа, по здравословни причини или заради завръщане в настоящия им или постоянния им адрес.


На лицата до 60-годишна възраст се забранява от 8:30 до 10:30 да посещават аптеки и хранителни магазини. В този часови диапазон се приканват възрастните хора да направят необходимите им покупки, след което да се приберат по домовете си.

Шефът на оперативния щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски поясни, че засега новите мерки ще действат в рамките на извънредното положение, но могат да бъдат удължени.

Дневен рекорд на заболелите с коронавирус у нас

Ген. Мутафчийски днес съобщи, че общо 17 души са новозаразените с коронавирус у нас. Заедно с петимата нови от сутринта, общата бройка расте до 127 души.

Дневният брой на заболелите расте до 20, което е рекорд към момента, спрямо 19 за 17 март 2020 г.

Днес бе петият пореден ден, в който броят на новозаразените с Covid-19 надхвърли 10 души. На 16 март те бяха 11, на 17 март - 19, на 18 март - 11, а на 19 март - 15.

Парламентът прие Закона за извънредното положение

В закона за извънредните мерки депутатите заложиха възможност за спиране на процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства до отмяна на извънредното положение, което е в сила у нас от 13 март.

Изключение ще правят единствено сроковете по наказателни дела, производства по екстрадиция, европейска заповед за арест, както и налагане на мерки за процесуална принуда (мерки за неотклонение)

Няма да се прилагат и запори върху банкови сметки на физически лица и лечебни заведения, запори върху заплати и пенсии, освен за задължения за издръжка, за вреди за непозволено увреждане, както и за вземания за трудови възнаграждения.

Нотириалните производства също се ограничават само до неотложните такива. Не се прие предложението на ВМРО до края на извънредното положение да спрат да текат сроковете на дължимите вноски по кредитите на физическите лица.

Депутатите одобриха и мерки за ограничаване спекулата с цените на стоките по време на извънредното положение, съобщава БТА.

С промени в Закона за защита на потребителите се задължават всички стопански субекти да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки през последните три месеца преди настъпване на извънредните обстоятелства.

Цените се доказват на база записите в касовите anapaти или получените по банков или картов път плащания.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg