Българките по-образовани от европейките, 60 хил. са бизнесдамите у нас

457
Българките по-образовани от европейките, 60 хил. са бизнесдамите у нас

“63% са жените с висше образование в България, с което изпреварваме тези от Европейския съюз”, заяви Анна Янева, заместник–министър на икономиката и енергетиката на семинар “Приносът на женското предприемачество за изграждане на ефективна и модерна производствена система”. Той бе организиран от Италианския институт за външна търговия и Асоциацията на жените предприемачки в България СЕЛЕНА в рамките на 64-ия Международния технически панаир, който ще продължи до 4 октомври в Пловдив.

60 000 са бизнесдамите в България, като една трета от фирмите са собственост на жени или се ръководят от тях, стана ясно по време на семинара. „Женската предприемчивост е един динамичен фактор, подкрепян от българското правителство. Стремим се да създадем центрове, мрежи, обучение за повишаване конкурентоспособността на жените в икономиката ни”, изтъкна Анна Янева, цитирана от пресцентъра на панаира.

„За първи път имаме възможност да създадем международна група, която ще гони икономически интереси”, подчерта Елда Лeттиери, председател на СЕЛЕНА. Идеята за организиране на Първия международен форум за женско предприемачество има за цел да стимулира развитието на сътрудничеството между българските и италианските бизнес дами. Предстои да се създадат работни общности, за да бъде пренесен в България италианският опит.

“Вярвам в бъдещето на тази международна инициатива относно женската заетост”, заяви Адолфо Урсо, заместник-министър на икономическото развитие на Италия, като пожела ”женската заетост да достигне 60% до 2010 г.”

“България е сред държавите с най-добро представителство на жени с лидерски позиции. Българската жена заема сериозно място на европейската карта”, сподели Саша Безуханова, заместник-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Според нея българските жени трябва да бъдат мотивирани да развиват свой бизнес, да се стимулира мениджмънтът. Същевременно е необходимо да се създадат условия за равнопоставеност при назначаване на работа, за съчетаване на служебните и личните ангажименти, да се регламентира гъвкаво работно време, посочи Саша Безуханова.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg