Българска Мрежа на Бизнес Ангелите стана пълноправен член на Европейската

1370
Българска Мрежа на Бизнес Ангелите стана пълноправен член на Европейската

Днес, 1 юни 2008, в Брюксел, Българска Мрежа на Бизнес Ангелите (BBAN) беше приета за пълноправен член на най-голямата европейска асоциация на дяловите инвеститори в Европа – Европейската мрежа на бизнес ангелите (EBAN). Така първата в България мрежа на инвеститори в стартиращи предприятия (бизнес ангели) се нареди и сред топ организациите в Югоизточна Европа с представителство в най-влиятелното обединение на мрежите в европейското пространство.

Бизнес ангелите са състоятелни лица които инвестират между 30 хил. и 500 хил. евро в обещаващи компании в началната фаза на тяхното развитие и оказват съдействие чрез развитите си контакти и опит в бизнеса. Мрежите свързват тези инвеститори-ментори и предприемачите с перспективни бизнес идеи, които търсят финансиране. Българска Мрежа на Бизнес Ангелите е първата подобна структура у нас. Тя е формално учредена през 2007г. след проведено едногодишно проучване на възможностите и нуждите на бизнеса и инвеститорите в България.

Членството в Европейската мрежа е признание за усилията, които BBAN полага в посока удовлетворяване интересите на своите клиенти и партньори. Сред предимствата на присъединяването са подобрените възможности за обмен на информация, проектни предложения, добри управленски практики и ноу-хау, както и възможностите за подобряване на инвестиционния климат за развитието на малки и средни предприятия в ЕС. Пълноправното членство дава възможност за съвместно провеждане на инвестиционни форуми, повишаване на инвестиционната готовност на стартиращите предприятия у нас, провеждането на обучения и осъществяването на други общи проекти.

„Професионалното сътрудничество с над 70 мрежи-членки ще ни осигури достъп до част от всичките 75 хил. бизнес ангели в Европа, които инвестират около 3 млрд. евро в иновативни млади компании. С това ще увеличим притока на преки чуждестранни инвестиции в България.”, коментира Борислав Бориславов, управляващ партньор в BBAN. „От няколко месеца обсъждаме възможностите за професионални партньорства и с индивидуални мрежи от Централна и Източна Европа.”

Към 2007 г. броят на мрежите в Европа е над 250, като преобладават тези в Испания, Турция, Германия и в най-добре развития пазар – Великобритания, където оперират над 30 подобни структури. Една трета от тях членуват в EBAN като национално представителни обединения. Само през 2007г. броят на новите членки в Европейската мрежа нараства с 25%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg