Българската агенция за инвестиции отличи компании за инвеститор на 2007 година

775
Българската агенция за инвестиции отличи компании за инвеститор на 2007 година

Българската агенция за инвестиции (БАИ) отличи девет компании за инвеститор на 2007 г., на церемонията тази вечер за връчването на наградите присъства министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По данни на агенцията инвестициите в България за тази година ще са над пет милиарда евро.

Ако трябва да споменем заплашва ли нещо този огромен ръст на инвестициите в България, не мога да отмина три заплахи, каза министърът.

Според него едно от нещата, което действително може да спъне развитието на България, е глобална дестабилизация - рецесия или криза; втората заплаха е регионална дестабилизация. Министърът уточни, че първата заплаха би била изцяло икономическа, а втората има и политически оттенъци. Всички се надяваме това да не се случи и на Балканите да няма повече политическо напрежение и дестабилизация, каза министърът.

Според Петър Димитров третата заплаха си е чисто българска - да не отидем към вътрешна политическа дестабилизация. "Единственото, което може да спре един спортист под върха, е динена кора под краката му", каза той.

Неформалният лидер на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов, който връчи награда за инвеститор на годината на "Софтуер АГ", заяви: "Вярно е, че са минали два избора, и то най-важните, и тогава ние ги спечелихме - и предишните два, и сега - и третия". Той каза, че България ще е все по-стабилна, въпреки страховете, които се опитват да се сеят, защото години наред София поема най-много инвестиции от цялата страна и инвеститорите се чувстват много добре тук.

БАИ връчи награди на девет компании за инвеститор на 2007 г. на церемонията тази вечер.

"Солвей Соди" е награден за инвестиции в химията. Размерът на инвестицията за 2007г. е 33 716 000 лева. Реализираните през 2007г. инвестиционни проекти в "Солвей Соди"АД и "Девен"АД (дъщерно дружество) възлизат общо на 116 988 000 лева.

Компанията "Кумерио Мед"АД беше отличена за инвестиция в цветната металургия - построена нова рафинерия и оборудване за нея, и за инвестиция в екологични проекти. Размерът на инвестицията за 2007г. е 122 млн. евро, от които 21 млн. за екологичните проекти. Извън тези инвестиции 200 000 евро са инвестирани в проекти в Пирдоп и в Златица, също така са създадени 30 нови работни места по проект за интегриране на ромите.

"Шнайдер Електрик България" ЕООД получи отличието на агенцията за инвестиция в електротехническата промишленост. Инвестицията в завода в с. Радиново възлиза до момента на 5,6 милиона евро, като 0.8 милиона са вложени в парцела в началото на 2006 година. В края на 2006г. беше одобрен изпълнител на проекта и през 2007г. са инвестирани средства за построяването на производствената сграда в размер на 4.8 милиона евро. Поръчани са машини на стойност 6.4 милиона евро, които ще пристигнат в България през март 2008 година. С това инвестицията ще стигне 12 милиона евро през първия етап на проекта.

Сред наградените е и фирмата "Монтюпе SA, която е сред водещите европейски производители на продукти от алуминиеви сплави за автомобилната индустрия. За 2007г. в България са инвестирани над 55 милиона лева, а след завършване на втората фаза инвестицията ще надхвърли 100 милиона лева. Създадените работни места са 61, а броят на заетите ще стигне 800 души в края на инвестиционния процес.

БАИ награди също и "Софтуер АГ Дивелопмънт Център България", която е подразделение на Software AG. Основната й дейност е насочена към проучването и разработването на продукти, базирани на най-съвременни технологии. Към момента във фирмата работят 50 служители. Очаква се персоналът да се удвои до края на следващата година, а общият размер на инвестициите е около 1 000 000 евро.

"Асарел Медет"АД, Панагюрище, беше отличена от агенцията за инвестиции в добивната промишленост. Очакваните инвестиции до края на 2007г. ще стигнат 40 230 000 лева. Компанията е открила нови 20 работни места.

"Ситигаз" получи отличие за инвестиции в енергийна инфраструктура. Размерът на инвестицията за периода октомври 2006г. -ноември 2007г. Е 30.5 млн. лева. Открити са нови 20 работни места.

За инвестиции в битовото машиностроене агенцията отличи "Либхер Марица". Към края на октомври в проекта за разширяване на
съществуващото производство на хладилници и фризери са инвестирани 58 480 300 лв., което представлява 83.54 на сто от предвидената в закона инвестиционна сума от 70 000 000 лева. От тези 58.5 млн. лв. 28.3 млн. са употребени в периода от първи януари до 31 октомври. В завода на Либхер са открити 534 нови работни места.

"Е. Миролио" АД, Сливен, която е част от групата Миролио също получи отличие от агенцията. В периода 2006-2007 г. компанията инвестира около 84 милиона лева в изграждане на текстилна фабрика в Ямбол. Новооткритите работни места са 217.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg