Българската икономика е в застой

1213
Българската икономика е в застой

Българската икономика продължава да е в застой и вероятно през второто тримесечие спрямо първото не може да се очаква ръст на БВП. Това се посочва в разпространен днес доклад на Центъра за икономическо развитие /ЦИР/, цитиран от БТА. Експертите очакват ръст на икономиката ни за цялата 2012 г. около един процент като по-добрите резултати се очакват през второто полугодие.

За второто тримесечие на 2012 г. се очертава слаба, но все пак положителна динамика на добавената стойност в промишлеността. Секторите "Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности" и "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения", които през 2011 година бяха с ръст, вече второ тримесечие отчитат спад, информират от ЦИР.

Месечните данни за годишното изменение на строителната продукция през април и май са по-добри отколкото за първите три месеца на годината. Възможно е строителството да реализира по-забележими растежи на добавената стойност през следващите тримесечия на 2012 г. и да приключи годината, макар и с малко, но над нулата. Годината се очертава добра за реколтата и това е основание селското стопанство да приключи с растеж 2012 година. Външната търговия със стоки и услуги стагнира, смятат в ЦИР.

Износът на стоки и услуги вече не расте, а се свива - данните за първото тримесечие сочат спад както на годишна база, така и на тримесечна база. Вносът на стоки и услуги също спадна на тримесечна база, а на годишна база е близо до нулата. Ръстът на българския износ през тази година ще бъде не повече от 5-6 на сто на годишна база. В същото време вносът ще продължи да расте с изпреварващи темпове пред износа. Най-голямо нарастване на вноса се наблюдава при инвестиционните стоки, които създават производствен потенциал и отразяват плановете на бизнеса за разширяване на дейността. В този смисъл увеличаването на вноса може да бъде оценено като положително явление.

За първи път от четвърто тримесечие на 2008 г. насам инвестициите регистрират растеж на годишна база, макар и твърде скромен - едва 1.3 на сто по неизгладените данни, посочват от ЦИР. Може да се каже с по-голяма увереност, че дъното в привличането на преки чуждестранни инвестиции /ПЧИ/ е преминато през 2010 г. За първите пет месеца на годината притокът на ПЧИ стига до 473.8 млн. евро (1.2 на сто от прогнозния БВП). Едновременно с това се подобрява и структурата на инвестициите: расте делът на тези в дялов капитал (73 на сто), а това са дългосрочни капиталовложения; намалява делът на недвижимите имоти (20 на сто за първите 5 месеца); изтичането на капитали под формата на вътрешнофирмени разплащания забавя своя темп и дори притокът на кредити надхвърля плащанията. Анализът на резултатите показва, че все още не може да се намери подходяща политика за привличане на ПЧИ - ниските данъци и разходи за труд са краткосрочно решение, смятат в ЦИР.

Инфлацията от началото на годината е ниска едва 0.5 на сто от декември 2011 към юни 2012 година. Поради поскъпване на горивата и храните до края на годината инфлацията може да надхвърли 3 процента. Чувствително подобряване на общата заетост в икономиката не може да се очаква и е възможно безработицата да се задържи до края на годината над 12 на сто, посочват от Центъра за икономическо развитие.

Състоянието на баланса на публичните финанси в страната продължава да се подобрява, като през май натрупаните приходи превишиха натрупаните разходи с 67 млн. лв. - за първи път от 35 месеца на бюджетни дефицити. През същия период на предходната година финансовият баланс беше отрицателен в размер на близо 600 млн. лв. По-доброто изпълнение през 2012 г. се дължи изцяло на националния бюджет, който въпреки че започна годината с дефицит от 209 млн. лв., отбелязва превишение от 334 млн. лв. към май. Същевременно при европейските средства дефицитът се увеличава - от 88 млн.лв. през януари до 267 млн.лв. към май. По-високите приходи са резултат от ръста в постъпленията от двата основни източника - ДДС и акцизи, които за първите пет месеца на 2012 г. се увеличават съответно с 16 и 7 на сто на годишна база.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg