Българската икономика нараства с 4.5% на годишна база към края на март

851
Българската икономика нараства с 4.5% на годишна база към края на март

© Pixabay

Брутният вътрешен продукт на България за първото тримесечие на 2022 г. достига 30.402 млрд. лева в номинално изражение, показват експресните оценки на Националния статистически институт.

Реализираната добавена стойност през първото тримесечие на 2022 г. е 25.856 млрд. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление с 86.5%, което в стойностно изражение възлиза на 26.310 млрд. лева. През първото тримесечие на 2022 г. бруто капиталообразуването (инвестициите) е 4.813 млрд. лв. и заема 15.9% относителен дял в БВП.


Външнотърговското салдо е отрицателно.

Тримесечни изменения

През първото тримесечие на 2022 г. спрямо предходното тримесечие БВП по сезонно изгладени данни нараства с 1%. За същия период брутната добавена стойност се повишава с 0.8%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през първото тримесечие на 2022 г. основният двигател на икономическия ръст спрямо предходното тримесечие е увеличението на крайното потребление с 1.7%.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Маргарита СтояноваБанката е в ръката ти - какво следва? На този въпрос по време на панел Банки, част от Шумът на парите 2022, ще отговори Маргарита Стоянова, директор на дирекция „Дигитални услуги и Call center“ в Инвестбанк

Годишни изменения

През първото тримесечие на 2022 г. БВП по сезонно изгладени данни се увеличава с 4.5% спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност също нараства с 4.5%.

Крайното потребление регистрира ръст от 6.6%, докато инвестициите намаляват с 6.1% на годишна база.

Износът на стоки и услуги се увеличава с 11.8%, а вносът нараства с 13.6%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg