Българската икономика расте с 2.6% през 2012 г.

761
Българската икономика расте с 2.6% през 2012 г.

Българската икономика расте с 2.2% през 2011г., като се има предвид слабото възстановяване и редица негативни перспективи за ЕС, който е основен експортен пазар на България, продължаващата слабост на потребителските разходи и високото ниво на несигурност пред бизнеса,смятат в есенната си прогноза Ърнст & Янг.

Износът показа много добри резултати през 2010 г., но очакванията са за забавяне на темпото до под 10% тази година и до 5.5% през 2012 г., под растежа на вноса.

На вътрешния пазар възстановяването е слабо основно поради високата инфлация в началото на годината и притиснатите домакинските бюджети. В резултат на това, очакванията за потребителските разходи са да нараснат само с 1.2% през 2011 г.

Ефектът от рецесията, продължава да тежи върху домакинските разходи и доверието на потребителите не е на по-добри нива от тези от средата на 2010 г., и доста надолу в сравнение с тези, наблюдавани преди глобалната криза.

Високата инфлация, която достигна 5.6% през март, а през август все още беше на нива от 4.1%, поставя допълнителен натиск върху потребителските разходи.

Само ако външната среда не спре да се влошава, заетостта трябва скоро да започне да се покачва, а инфлацията да продължи да намалява постепенно.

В резултат на това се очаква разходите на домакинствата да нараснат с над 3% през 2012 г., след очакваното повишаване на малко под 1% тази година. Заедно с повишените инфраструктурни разходи, това би могло да доведе до ръст на БВП от 2.6% през 2012 година.

Страх от нова рецесия в еврозоната

Страх от нова вълна държавни дългове обхваща eврозоната, а заплахата от рецесия се повишава с всеки изминал ден според Есенната прогноза за еврозоната на Ърнст & Янг.

В комбинация с почти блокирания растеж от лятото и по-малко благоприятната международна среда прогнозата за еврозоната се очаква растежът на БВП да падне до анемичните 1.1% през 2012 г. Прогнозата за 2011 г. бе намалена от 2% до 1.6%. И всичко това при условие, че се направи цялостно преструктуриране на гръцкия дълг, а останалите проблемни страни бъдат подкрепени.

Ако не бъдат предприети спешни действия, прогнозата изчислява 35% шанс за еврозоната да се върне към рецесията.

В основните страни на Еврозоната се предвижда БВП да нараства с около 2% годишно от 2011-15, подобно на десетилетието преди 2009-та. За разлика, БВП на периферните страни се очаква да нараства само с 1.2% на годишна база от 2011-15, по-малко от половината от темпа на десетилетиете преди кризата.

Ниските и несигурни перспективи за растеж означават, че е твърде вероятно инвестиционните планове да бъдат отложени, особено като се има предвид, че разходите за финансиране от банките са във възход, а проучванията на състоянието на кредитирането показват, това може да премине в общо затягането на условията за предоставяне на кредити на предприятия.

Очаква се потребителите да бъдат също толкова предпазливи, тъй като доходите им са засегнати от фискалните мерки и високата безработица, която се очаква да остане на нива от близо 10% в Еврозоната за известно време.

Очаква се износът да бъде основен двигател на растежа, допринасяйки с 2 до 3 процентни пункта за общия растеж на БВП през 2011 и 2012. Производственият сектор в момента се възползва от силното търсене на износ, по-специално от развиващите се пазари. Но голяма част от този растеж е само възстановяване на загубите, наблюдавани по време на рецесията и има вероятност да се забави.

Секторът на бизнес услугите се очаква да расте по-бързо, отколкото цялата икономика на Еврозоната възползвайки се от квалифицираната работна сила и опит в тази област. Секторът на финансовите услуги може да бъде подпомогнат и от промени в нормативната уредба.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg