Българската икономика расте с 3.1% през третото тримесечие

667
Българската икономика расте с 3.1% през третото тримесечие

© снимка: Pixabay

През третото тримесечие на 2018 г. брутният вътрешен продукт на България възлиза на 29.82 млрд. лв. по текущи цени, като бележи ръст от 3.1% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт. Преизчислен в евро, БВП е в размер на 15.25 милиарда, като на човек от населението се падат по 2 166 евро.  
 
Спрямо преходните три месеца на 2018 година (от април до юни) БВП на страната нараства с 0.7 на сто. 
 
Създадената в икономиката брутна добавена стойност през третото тримесечие на 2018 г. възлиза на 26.12 млрд. лв. по текущи цени. През третото тримесечие на 2018 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява равнището си с 0.8 процентни пункта спрямо същия период на предходната година до 7.2%. Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.9 процентни пункта до 27.6%. Относителният дял на услугите в добавената стойност пък се увеличава до ниво от 65.2% при 63.5% през съответния период на предходната година.
 
През третото тримесечие на 2018 г. брутната добавена стойност се увеличава с 3% на годишна база. Ръстът на брутната добавена стойност се определя основно от регистрираното нарастване при операциите с недвижими имоти (с 21.6%),  разпространението на информация и  далекосъобщенията (с 5.2%) и Финансовите и застрахователните дейности (с 5.1%).
 
По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж имат индивидуалното потребление с ръст
от 7.7%, инвестициите в основен капитал (с повишение от 7%) и колективното потребление на държавното управление, което се увеличава с 3.6%. Износът на стоки и услуги намалява с 3.6%, докато вносът нараства с 4 на сто. 
 
За крайно потребление през третото тримесечие на 2018 г. се изразходват 69.9% от произведения брутен вътрешен продукт. Инвестициите в основен капитал формират 17.4% от произведения БВП. 
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...