Българската икономика расте с 3.1% през третото тримесечие

620
Българската икономика расте с 3.1% през третото тримесечие

© снимка: Pixabay

През третото тримесечие на 2018 г. брутният вътрешен продукт на България възлиза на 29.82 млрд. лв. по текущи цени, като бележи ръст от 3.1% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт. Преизчислен в евро, БВП е в размер на 15.25 милиарда, като на човек от населението се падат по 2 166 евро.  
 
Спрямо преходните три месеца на 2018 година (от април до юни) БВП на страната нараства с 0.7 на сто. 
 
Създадената в икономиката брутна добавена стойност през третото тримесечие на 2018 г. възлиза на 26.12 млрд. лв. по текущи цени. През третото тримесечие на 2018 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява равнището си с 0.8 процентни пункта спрямо същия период на предходната година до 7.2%. Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.9 процентни пункта до 27.6%. Относителният дял на услугите в добавената стойност пък се увеличава до ниво от 65.2% при 63.5% през съответния период на предходната година.
 
През третото тримесечие на 2018 г. брутната добавена стойност се увеличава с 3% на годишна база. Ръстът на брутната добавена стойност се определя основно от регистрираното нарастване при операциите с недвижими имоти (с 21.6%),  разпространението на информация и  далекосъобщенията (с 5.2%) и Финансовите и застрахователните дейности (с 5.1%).
 
По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж имат индивидуалното потребление с ръст
от 7.7%, инвестициите в основен капитал (с повишение от 7%) и колективното потребление на държавното управление, което се увеличава с 3.6%. Износът на стоки и услуги намалява с 3.6%, докато вносът нараства с 4 на сто. 
 
За крайно потребление през третото тримесечие на 2018 г. се изразходват 69.9% от произведения брутен вътрешен продукт. Инвестициите в основен капитал формират 17.4% от произведения БВП. 
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg