Българската статистика навърши 132 години

760
Българската статистика навърши 132 години

Днес се навършват 132 години от създаването на статистическата институция в България. Началото е поставено през 1880 година със статистическо отделение към Министерство на финансите, а от 1881 г. прераства в самостоятелно статистическо бюро.

През този период Българската статистика провежда 17 преброявания на населението, повече от 85 г. наблюдава домакинските бюджети и всяка година провежда около 250 различни статистически изследвания в над 35 тематични области. Благодарение на професионализма, обективността и високата отговорност на българските статистици, глава „Статистика” е първата затворена преговорна глава в процеса на присъединяване на България към Европейския съюз. Оттогава НСИ работи по изцяло хармонизирана европейска методология на статистическите изследвания.

Националният статистически институт е неделима част от Европейската статистическа система и е равноправен член на голямото европейско статистическо семейство. Вече повече от 13 десетилетия Българската статистика събира, обработва, произвежда и разпространява стратегически важна за обществото информация и непрекъснато разширява контактите си с различни организации в региона, Европа и света. България става пълноправен член на Статистическата комисия на ООН от януари 2013 г., а НСИ е кандидат за статут на „редовен наблюдател” в Комитета по статистика на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/.

В последните няколко години НСИ обръща изключително внимание на улеснението на респондентите и потребителите на статистически данни, а през 2012 година във фокуса на статистиците е бизнеса. Освен Информационна система „Бизнес статистика”, която работи вече четвърта година и се ползва от над 85% от фирмите, през настоящата година бе успешно внедрена Информационна система „Краткосрочна бизнес статистика”, посредством която над 20 бизнес изследвания се провеждат онлайн. По този начин се спестява значително време и средства, както на бизнеса, така и на данъкоплатците.

През всичките тези години НСИ работи и за потребителите на данни извън страната. Още първите статистически публикации са двуезични – издават се на български и френски език. В момента всички издания на НСИ се публикуват на български и английски език.

Електронните издания са изработени и подготвени за онлайн достъп в Дигиталния център на библиотеката на НСИ. Достъпът до дигитализираните издания на Българската статистика от създаването й до наши дни чрез Интернет е безплатен.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg