Българската търговско-промишлена палата стартира проект за жени ръководители

682
Българската търговско-промишлена палата стартира проект за жени ръководители

В рамките на Европейската година на равни възможности за всички, Българската търговско-промишлена палата, заедно с още 16 търговски палати от Европа започнаха работа по проект за Жените ръководители - Women ON BOARD of local development.
Проектът се ръководи от Асоциацията на Европейските търговски палати – Eurochambres.

Проектът ON BOARD обхваща три области: жените в ръководството на Търговско-промишлените палати, съчетаване на работата и семейството и достъп до финансиране за жените предприемачи.

Проучвания на европейски търговски палати показват, че жените заемат в много ограничена степен позиции на икономически decision-makers, както и че се сблъскват с огромни пречки когато навлизат в икономическата област – ставайки предприемачи. Статистиката показва, че в Австрия 15% от членовете на управителния съвет на националната търговска палата са жени. На регионално ниво този дял е 7 %.

В Словения доминират мъжете предприемачи, като приблизително 22% от всички собственици на фирми са жени, работещи главно в областта на търговията и услугите. В УС на Словенската ТПП 12% са жени. В случая на Германия делът е под 2,5%. А в управителния съвет на БТПП около 1 % от членовете са жени.

Доклад на Европейската комисия от 2006г. показва, че много жени просто не могат да комбинират работата и семейството и се отказват най-често от работата. В тези случаи фирмите просто губят качествени служители и работници жени, а те самите пропускат възможности за напредване в кариерата поне в кратък срок. Схемите за гъвкаво работно време или за работа от дистанция (от къщи например) на майките не са новост в ЕС, но в България не е така.

Бизнес центърът на БТПП работи в последната област на проекта ON BOARD - достъп до финансиране за жените предприемачи и за тази цел прави проучване какви са възможностите за достъп до финансиране за жените предприемачи и техния бизнес в България. Проучването се извършва сред жени собственици на фирми, стартиращи собствен бизнес, заемащи високи и средни мениджърски позиции и жени, които желаят да имат свой собствен бизнес.

Крайните цели на това проучване са събиране на информация за опита, с който разполагат жените предприемачи в България, информиране на обществото за наличните източници на финансиране и оказване на съответно съдействие на жените, които желаят да станат предприемачи от страна на БТПП.

Съгласно анализ на Центъра за икономическо развитие, в България 1/3 от малките фирми са собственост на жени. Над 62 % от дамите у нас са започнали със спестявания или заем от роднини.

След приключване на проучването БТПП предвижда стартирането на Център за женско предприемачество, който да помага на стартиращите жени – предприемачи с информация и съдействие при институционализирането на техния бизнес.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg